Väga austatud Kuldar Leis,

Rõõm on lugeda, kui kenasti läheb Eesti ettevõtetel ja kui aus olla, on ACE jook tõesti üks viimase aja mõnusamaid Eesti tooteid.

Kuid mind paneb nii inimese kui ka firmajuhina nördima Teie väide naistööjõu ebasobivuse kohta. Lisaks sellele, et selline diskrimineerine on minu teada lausa ebaseaduslik, on see ka sügavalt ebaeetiline.

TSITEERIN: "See on teadlik valik: nemad on tugevad, ei jää rasedaks, ei jää haigeks, ja nende lapsed ei jää haigeks," kommenteerib Leis, abielumees ja kahe lapse isa.

Mina omalt poolt pean tunnistama, et meesterahvaste tööle võtmine on seotud suuremate ebakindlusfaktoritega:

1. Mehed suitsetavad rohkem. Minu juhitavas firmas töötavast 25st inimesest suitsetab kaks meesterahavst, ja nende poolt tehtavate

suitsupauside ajal tavaliselt teised inimesed teevad tööd.

2. Mehed on ülbemad ja ebakindlamad. Reeglina arvab noor Eesti mees (eriti just kõrgkoolist tulnu), et on eriti vinge ja peaks saama kohe kui mitte firmajuhi, siis vähemalt müügi- (marketingi-, finants-, etc) direktori koha. Kui kohe kiiret karjääri ei tule, siis leitakse ruttu, et "töö ei motiveeri" ja ongi kombes.

3. Mehed nõuavad rohkem ja on nõus ise vähem ohverdama.

4. Naised on töötajatena lojaalsemad.

5. Naistel on tunduvalt vähem alkoholiprobleeme – tuleb ainult heita pilk suvisele politseinurgale...

Mis puutub naiste "sünnitamisohtu", siis tõesti, oleks seda rohkem. Selliste seisukohtade afišeerimine sellele just kaasa ei aita. On siiski ju olemas peale omanikele kasumi teenimise ka muud kohustused – näiteks kohustus ühiskonna ees. Tegelikult, ega nende lapsepuhkusel olevate

emade asendamine ei olegi nii väga raske. Lapsed haigestuvad -- tõsi. Samas nõuan näiteks mina oma firmas, et lapse haiguse puhul peab kodus olemise koha pealt valitsema võrdsus: kui laps haige, siis korra on kodus mees, korra naine.

Seetõttu teen EEle ettepaneku Äripäeva peresõbralikemate firmade edetabelile vastukaaluks hakata tegema Eesti perevaenulike ettevõtete tabelit – Ösel oleks seal kindlasti tipus...

Kaur Lohk

Tech Data Eesti juhatuse esimees