Lõpetage JOKKimine põhiseaduse varjus, et vastu võtta korruptsiooni järele lehkavaid seadusi! Tõenäoliselt pidas president silmas näiteks taastuvenergia tasude määramist. Seda lehkavat seadust pole praegused riigikogulased tänaseni korrastanud.

Ärge tegelege seadustega lihtsalt mänguilu ja populistliku populaarsuse pärast! Siin meenuvad lähiminevikust monopolide ohjamine, allika- ja võlakaitse seadused. Allikakaitsmisega tehti ka vahvat seaduskimbu trikki, mis presidendi meelest on liiast.

Kadrioru poliitsünoptik andis ka tormihoiatuse riigikogulastele ja poliittehnoloogidele. Kui te kohalike omavalitsuste ja riigi rahalistes suhetes korda majja ei sea, ootab ees tõsine lahing tuleva aasta riigieelarve pärast. Riigikohtu üldkogu kui kõrgeim õigusemõistja on selles küsimuses otsuse teinud 2010. aastal – tänane olukord on põhiseaduse vastane. Maamaksu ümber toimunud tsirkus halvendas omavalitsuste ja riigi suhteid veelgi.

Minu arvates võib presidendi sõnade tagant leida selge sõnumi, et tema käsutuses olevate vahenditega on ta valmis lõpuni võitlema. Lõpuni selles võitluses võib aga tähendada ka erakorralisi valimisi.

Tormihoiatus on antud, kui tõsiselt asjaosalised seda võtavad, on selge paari kuuga. Head poliithooaja algust!