Tütarlaps elustub kreeka vaasilt - mis on ilus vihje vanakreeklaste Europe müüdile. Ausalt, mul oli meeles ainult, et on selline müüt ja kuidagi seotud peajumal Zeusiga, nii et igaks juhuks vaatasin järgi, mis värk. Oli küll, Zeus muutis ennast härjaks, röövis tüdruku ära ja viis... kuskile. Kes lähemalt tahab uurida, tehku seda ise. Igatahes olla nimi „Euroopa" just selle pihtapandud tüdruku nimest tulnud.

Nii et väga ilus sümboolika. On see Europe ise, kes mööda kõrgeid kauneid sildu üle Euroopa meie väikesesse, ent eurokõlblikku Vabariiki jalutab? Viide antiikkultuurile, mille pärijad me kõik oleme? Ja need sillad ise on kah hea sümbol, eks ühenda ju sillad inimesi. Olgu nad nii erinevad, kui tahes.

Hästi tehtud. Nalja visates võib veel lisada, et kui Euroopa Liiduga ühinemisel lubati eesti naistele rohkem seksikaid mehi, siis selle filmiga lubatakse eesti mehepässidele vaikseid kauni naeratusega naisi.

Aga loomulikult võib õelutseda ka.

Korrates endale sama loo - elustub kreeka vaasilt tüdruk, jalutab sildu mööda Eestisse, hoiab näpus ilusat eurokupüüri.

Ainult rõhutades vähe muid sõnu. Leides teisi sümboleid.

Kõigepealt muidugi kreeka vaasi. Elustub kreeka vaasilt - ju siis kreeklanna, eks.

Mis me praegu Kreekast teame? Kui antiik kõrvale jätta. Juba filhelleenid, need 19. sajandi Kreeka vabadussõtta minejad õilishinged, olid üllatunud, kui avastasid, et müütiline Kreeka oma Aristoteleste ja Archimedestega on ei tea kuhu kadunud. Spartalaste asemel mägiröövlid, ateenlaste asemel salakaubavedajad.

See olnud siis. Nüüd - Kreekast tulevad uudised räägivad röögatust riigivõlast, üliandekatest maksupettustest, andmevõltsimisest ja muidugi mässudest. Ju on mõnigi eestimees kadestanud: vaat, õiged mehed, panid pankurid põlema, seeasemel, et oma võlad ära maksta. Ausalt, ise olen kuulnud. Olevat ära tasunud - Kreeka riik saab abi parematel tingimustel kui teised pankroti poole tuikujad.

Niisiis... kreeklanna või on see Kreeka ise jalutab naeratades Eestisse. Mööda sildu, mis, kui juba pahatahtlikult mõtlema hakata, on paljus ka selle sümbol, kuidas arvestused valeks osutuvad ja seetõttu kogu ehitis aina rohkem rahasid nõuab. Teate ju anekdooti: silda näete - ei - sellepärast mul ongi selline villa!

Nüüd pööratagu tähelepanu lõpustseenile. Kust saab tüdruk 20eurose? Kohaliku käest! Pole näha, kas ja mida ta vastu annab. Saab. Ja muidugi naeratab. Mis kipub pigem sinnapoole, et lugu on: võlgades kreeklased tulevad ja võtavad eestlastelt igaüks 20 eurot.

Kuna mulle ikka hirmsasti meeldib arvutada, siis - kreeklasi on 10 miljoni ringis, 200 miljonit eurot, vanas rahas siis 3,13 miljardit.

Nentis ju rahandusminister Jürgen Ligi, et euroga koos vajub kaela ka kohustus Kreeka-taolisi riike välja osta.

Nii et hoopis teine lugu, kui kaadrite vahelt lugeda. Pealeloetud: „Meie raha!" kõlab nüüd nagu rõõm äravõtu üle. Kaur Kender kirjutas kunagi kaunilt: „Simsoni kott. Simsoni raha. Nii. Minu raha."