Kultuurilehe varjus kogub tuure teine teema, mis huvitab märksa suuremat osa rahvast – kas ja kes kannab Eestis üle jalgpalli MMi. ETV soetas ülekandeõigused, maksis ära 300 000 eurot, kuid sama palju läheks veel vaja, vaba raha aga pole.

Samal ajal seisab Ida-Virumaal üle 200 miljoni euro maksnud uus õlitehas, mida Eesti Energia pole suutnud käivitada juba aasta aega. Püsikulud vajavad tasumist, planeeritud kasum jääb saamata. Rahaliselt on õlitehase probleem kordades suurem kui Sirbi või vuti MMi oma, aga õlitehas ei huvita avalikkust. Sandor Liive on endiselt Eesti Energia peadirektor, Jüri Käo nõukogu esimees, poliitiliselt vastutab ettevõtte eest rahandusminister Jürgen Ligi.

Kuid tegelikult pole asi mitte probleemi suuruses, vaid olemuses.

Küsimus on inimeste käitumises.

Sirbi puhul ei häirinud üldsust niivõrd Kaur Kenderi tulek, vaid see, et peatoimetaja kohusetäitja saabudes tehti toimetuses täielik “verevahetus”. Uue meeskonna moodustamine on loomulik uue juhi, mitte kohusetäitja ehk ajutise juhi puhul. Ja ministrile sai saatuslikuks tema jutt. Või õigemini vaikimine, sest ta ei rääkinud kohe kogu lugu. Seekord olnuks rääkimine kuld… Skandaali summutamiseks vajas partei kõva käiku. Selleks oli Langi tagasiastumine.

Kui Eesti Energia oleks erafirma, siis saanuks Liive ilmselt ammu kinga. Samas teame, et juhi vahetusest üksi ei piisa, et tehas tööle hakkaks. Õlitehase puhul pole ju asi inimestes, vaid seadmetes. Muuseas: oktoobris raporteeris Eesti Energia, et “kolmandas kvartalis toimusid Enefit280 õlitehases märgatavad edusammud. Nädalaste käivitustsüklite vältel töötab tehas vähemalt 50protsendise võimsusega ning lühiajaliselt on saavutatud 85protsendine võimsus.” Aga seda panid tähele vaid vähesed.

PS Reformierakonna juhatus arutab kultuuriministrikandidaate tuleval nädalal. Üks tõenäolisemaid kandidaate on riigikogu liige Urve Tiidus. Tasakaalukas, lepitaja oskusega inimene, kelle huvialad on kirjandus, muusika ja sport.

Ühtlasi tähendaks see, et riigikogu saaks Langi kõrval veel ühe uue liikme: Tiiduse asendusliige on Tarmo Mänd.