Talgud pakuvad osadust karismaatilise juhi eestvedamisel, kuid moodsas vormis – kaasatu­se kaudu. Kaasatus tähendab, et ühiskonnas teevad ­otsustamisel koostööd võimalikult paljud.


Mõt­te­talgud toovad kokku eri taus­ta­ga inimesi, keda ühendab usk maa­ilmaparandamise võima­lik­kusse. Järeldustele jõutakse ise, intensiivses koostegevuses. Kõik on vaatamata ­staatusele päriselus võrdsed nagu vennastekoguduses. Talgud toimuvad sadades kohtades üle Eesti, see peaks panema kõigi energiamõõtjate pendlid võnkuma.


Nõlvak on evangelist, sõnumikuulutaja. Tema kuulamine on elektriseeriv, kohe tahaks isegi olla ettevõtlikum, virgem, tahtejõulisem ja sportlikum. Elades ise ammu postmateriaalses maailmas, vabana argielu rahalistest painetest, otsib Nõlvak eksistentsile mõtet ja õnnetunnet maailmaparandamises. Ta näeb seda omakasupüüdmatus positiivsuses. Microlinki loonud Nõlvaku enda eeskuju seostub eduga. Nagu uuema aja kristlikud lahkusukirikud ühendavad usu majandusliku edu ideoloogiaga: hoolivus, inimlikkus, õige mõtlemine aitab ka elus hästi toime tulla.


Et rahvas on tulnud kaasa nii “Teeme ära!” projektiga möödunud aastal kui ka mõttetalgutega nüüd, näitab, et Nõlvak ei ole oma otsingutes üksi, isegi enam: ta suudab inspireerida nii moodsaid teoinimesi kui ka rahvahulki. Nõlvaku äratusliikumine algas mullu koos rasket tööd tehes, koos mägesid liigutades nii otseses kui kaudses mõttes. Eestlase protestantlik vaim on ikka rängas töötegemises kindlust saanud. Majanduslik mõtlemine on teretulnud – kuid investeeringuid saad teha õnnepanka, vahetada teistega teenuseid vastavalt oskustele ja saada ise vastu vastavalt vajadusele nagu algkristlikus kogukonnas või kommunismi ajal. Oled ise õnnelik ja võimaldad seda teistele.


Mõned on kahtlustanud Nõlvakut ja tiimi uue partei loomises. Kuid võiks vaadata suuremat plaani: mis tühimikku “Minu Eesti!” veel täidab. Mida Nõlvak tegelikult inimestele pakub, on palju olulisem kui oma lähikogukonna murede ja Eesti ühiskonna konkreetsete valupunktide lahendamine. Väiksemad ekspertkogud on uute ideede leidmisel võrratult tõhusamad kui suured rahvahulgad, kes grupimõtlemise tulemusena suudavad uute mõtete pähe välja käia vaid enesestmõistetavusi. Kuid lihtsalt härjal sarvist haarates ja kodu ümbrust koristades, ka naabritega koos argiasju ajades ja praktilisi lahendusi otsides ei koge “kaasatust”, osadust.


Rainer Nõlvaku liikumine võimaldab igaühel kogeda head inspiratsiooni, ennast laadida. Pole üldse tähtis, missugused on mõttetalgute tulemused ja mida konkreetsete ideedega peale hakatakse. Loevad koostegevusest sütitatud inimesed, kes tahavad Eestis edasi elada ja töötada.