Netis kestab Keskerakonna rahvaküsitlus. Nagu peadirigent ette arvestas, on avalikkus läinud võistluse hasardiga kaasa. Keskerakond ja esimees on taas tähelepanu keskpunktis. Kõik on sebimisega hõivatud, kõik raiskavad energiat ja aega.


Idee viia Harjumaa elanike elukorraldus ka vormiliselt vastavusse tegelikkusega on ju täiesti arukas, nagu ka see mõte, et linnaelanike teenindamiseks ei ole vaja linnaosade parteilist juhtimist. Et Tallinn ulatub tegelikult Viimsi poolsaarest Türisalu pangani ja kaugemalegi, on igapäevases elus selge kõigile. Maardulane ja sakulane käivad täna tööl samas Tallinna city’s. Tabasalu ja Viimsi jõukur toovad oma lapsed kesklinna prestiižsetesse koolidesse. Nad tarbivad haridusteenust ja kulutavad teid, kuid maksab Tallinna maksumaksja.


Viimsi vald upub rikkusse, unistab uutest elurajoonidest ja kavatseb rajada tornmaja, maamärgi, mis tooks Tallinna hooldada olevale Merivälja-Pirita teele juurde iga päev umbes 2400 autot! Kas viimsilane maksaks peale minu auto remondile, kui ma oma linna sobiva väikeautoga ukerdan viimsilaste džiipidega ära lõhutud Pirita teedel? Võib-olla peaks Tallinn kehtestama teetollid valdadest linna suunduvatele magistraalidele? Innovatsiooni vaimus eristataks ID-kaardiga omad ja võõrad.


Ühistransport  lähivaldade ja city vahel on vaatamata aastate kaupa korrutatud ühishuvidele endiselt algeline. Õnneks on käiku saadud ühine koolibuss. Viimsis asuva Muuga sadama ja Miiduranna külmhoone ohutsoon (ammoniaak!) ulatub Pirita linnaosa halduses oleva Meriväljani, kuid Pirita nagu ei teaks asjast midagi. Pirita kodanikuühendused tahaksid koos viimsilastega koostöö vaimus lahendada inimeste ohutuse ja muid ühismuresid, kuid asja ei saa kuidagi vedama ebamäärastel põhjustel. Miks Tallinn ja lähivallad ei suuda teha koostööd kõige elementaarsemates valdkondades, nagu keskkond, transport ja ohutus? Ilmselt takerdub asi taas parteilistesse huvidesse.


Sõjamängudesse raisatud energiat rakendades peaksid kõik osapooled viivitamatult tegelema asjaga ehk arutama Suur-Tallinna ideed avalikkusega ja linnaekspertidega. Valdade ja linna ühendamine sunniks härjal sarvist haarama.