Turismisektorile on uue demokraadist peaministri Abhisit Vejjajiva valitsuse viisaotsused hea uudis ning selge märk riiklikust toetusest. Algus tehti 3. veebruaril, kui transiitreisijatele anti luba ilma viisata riiki siseneda, et linnas paar tundi osteldes ja süües aega veeta. Nüüd saavad tasuta viisa 15 päevaks turistid 20 riigist (sealhulgas Eesti) ning 30 päevaks 42 rohkem privilegeeritud maa kodanikud. Tõepoolest, põhjus Taisse tulemiseks pole kadunud - vastupidi - rannad on puhtamad ja meri soojem kui detsembris, hotellid odavamad, taevas meelespeasinine ja päike suur ning kuum, värvilist eksootikat ja hõrku Tai toitu jagub igale maitsele ja rahakotile. Kriis ei karju kõrva ega hukk haugu näkku. Puhkus! Ja alates 5. märtsist saab Tai-Laose piiri ületada rongiga! Esimeste reisijate hulgas, kes rongiga üle Sõpruse silla vurasid, olid Tema Kõrgeausus printsess Maha Chakri Sirindhorn ja peaminister Abhisit Vejjajiva.

Tai turismiamet töötab heade uudiste nimel täie auruga, lisaks tasuta viisa ettepanekule leiutati seal Tai signatuurkokteil, mis peaks välja vahetama turistide mitteametliku lemmiku Mai Tai. Viimane on nimelt California päritolu jook, mis legendi kohaselt tähendab tahiti keeles "hea". Niisiis, daamid ja härrad, uue Taimaa tunnusjoogi nimi on Siam Sunray ehk Siiami Päikesekiir. Tai turismiamet loodab, et see saab sama legendaarseks kui Singapore Sling või Manhattan. Kokteili põhjaks on viin ja siirup, laimimahl, juurde lisatud mineraalvesi ning tüüpiliste Tai lisanditena kookoseliköör, tšilli ja ingver, kaffirlaimi leht ning paar seibi sidrunirohtu.

Kohalikud irvhambad said kokteili üle kohe palju nalja, kuna vaid paar nädalat varem olid Tai bürokraadid kuulutanud välja mürgiste taimede nimekirja, kus oli kirjas ka tšilli, sidrunirohi ja ingver. Tööstusministeeriumi ametnikud olid nimekirja võtnud kõik putukamürkidena kasutatavad ained, ka mahepõllupidajate poolt kasutatavad taimed! See kurioosne nimekiri omakorda kuulutati kohtu poolt 6. märtsil seadusevastaseks.

See, et vasak käsi ei tea, mis parem käsi teeb, on Tais üsna tüüpiline. Samal ajal, kui turismiamet kuulutab välja Tai tunnusdringi, plaanib tervishoiuministeerium kuulutada Tai uue aasta pühad aprilli keskel alkoholivabaks, mis tähendaks, et kolme Songkrani päeva jooksul ei müüda mitte kuskil ühtki alkohoolset jooki! On huvitav, et kui Tai riik on olnud praktiliselt valitsuskabinetita, töötavad kõik ministeeriumid üheskoos sujuvalt nagu kellavärk ja riik toimib.

Aga nii kui kabinet on paigas ja töötab, hakkavad ministeeriumid omavahel sooloetendustes võistlema.

Poliitikavaatlejate arvates on uue Tai tunnuskokteili juures tähelepanuväärseim tõik see, et ametlik Tai kasutab esimest korda üle pika aja enda maailmale tutvustamises taas nimekuju "Siiam". Kui II maailmasõja aegsed aastad välja arvata, siis Tai oli ametlikult Siiam kuni 23. juunini 1939, seega on saabumas 70 aasta juubel. Kas on Tai nüüd piisavalt vana ja väärikas, et rehabiliteerib Siiami? Kaubanduslikku potentsiaali paistab otsusel olevat.

Kaubanduslikku potentsiaali on aga uue valitsuse otsusel anda igale vähem kui 15 000 bahti (5400 kr) kuus saavale tailasest maksumaksjale boonusena 2000 bahti (700 kr) enne Tai uut aastat peo peale. Vaatlejate arvates järgib uus valitsus eksiili põgenenud ekspeaministri Thaksini poliitikat, kes suures osas ostis oma populaarsuse rahvale sularaha jagades. Arvatakse, et nii ehk väheneb Thaksini tagasi igatsejate hulk. Valitsus ise nimetab seda majanduse elavdamise üheks abinõuks, eesmärgiks panna inimesed raha kulutama ja tegema seda Tais, aprillikuus, loodetavasti turismi- ja elektroonikakaupade sektoris.

Tai turismiamet ehk TAT on teinud tagasihoidlikud plaanid 2009. aastaks, oodatakse 14 miljoni välisturisti ning aastatuluks ligi 15 miljardit USA dollarit. Südasuvine Tai taevas siiski pilvitu pole, esimese märtsinädala reedehommikused raadiouudised tõid bangkoklastele hoiatuse, et nädala lõpul on ooda­ta purustavaid ja ohtlikke äikesetorme.