Tema teosed “The American Sexual Tragedy” (1954) ja “Sex Without Guilt” (1958) avaldasid noortele sama mõju mis Marxi “Kapital” töölisklassile. Džinn oli pudelist välja lastud. Kaharates seelikutes ja rullsoengutega emade tütred rebisid Woodstockis rinnad paljaks ning andusid peikadele ilma abielutunnistust vastutasuks nõudmata. Ellise sõnul toimus võitlus seksuaalfašismiga – nähtusega, kus dikteeritakse, kuidas on õige käituda. Selline diktaat kutsub esile ärevust ja depressiooni, ütles Ellis, ning lisas, et valdav osa ameeriklasi just nimelt ongi seksuaalfašistid. Tema soovis, et võidaks seksuaalselt terve mõistus (sexual sanity): täiskasvanulik, emotsionaalselt arenenud inimene on avatud ja paindlik, mitte piiratud ja tuim. Temast sai avatud suhete apologeet. Mõistetagu õigesti, Ellis ei soovitanud inimestele elada lakkamatus koerapulmas, vaid lihtsalt olla enda ja oma lähedaste vastu aus.

Ta kaitseb seksi väljaspool abielu, kurjustati temaga. “Ma kaitsen seda, mida kutsutakse avatud abieluks,” vastas Ellis. “Inimesed peaksid tunnistama, et nad ei ole monogaamsed ja neil on iha igasugu seksiseiklusteks väljaspool kodu. Ma arvan, et seda peaks lubama ja ikkagi olema abielus, sest see oleks ausam kui praegune variant.” Praeguse all pidas ta silmas lapsikut vassimist ja peituse mängimist, hilistele kojutulekutele kohmakate põhjenduste nuputamist, teate küll... “Millal te siis soovitate paarile abieluvälist seksi,” päriti. “Siis, kui üks partner seda soovib – ja kui teine suudab selle teadmisega elada.” Kas on oluline, et mõlemad partnerid sellega nõus oleksid? “See on eelistatav jah. Mina usun “tsiviliseeritud täiskasvanulikkusse” rohkem kui valetamisse. Sellest tulevad jamad. Aga ükski meetod – totaalne ausus, truudus vms – ei tööta kõikide paaride puhul ühtviisi.” Abieluvälised suhted on ju destruktiivsed ja viivad lahutuseni! “Ei, mitte alati. Inimesed ei peaks üksteist maha jätma üksnes truudusetuse pärast, see on hullumeelsus! Inimestel on tavaliselt palju rohkem ühist. Abieluväline seks on ainult siis abielule ohtlik, kui inimesed ei meeldi teineteisele, neil on halb seks, aga puudub julgus lahku minna. Sel juhul kannatavad lapsed paari viha ja armukadeduse käes.” Inimesed peaksid enne abiellumist umbes aasta koos elama, et aru saada, kas neil on ühised väärtused, vaated elule – seksile sealhulgas, soovitas ta. Miks nii paljud naised on oma abielus õnnetud? “Naised abielluvad põhiliselt selle pärast, et saavutada teatud staatus. Selle kaudu saavad nad turvatunde. See on isekas soov.”

Mis on järgmise kümne aasta seksitrendid? “Üha rohkem inimesi elab koos ilma legaalse abieluta, natuke rohkem saab olema homoseksuaalsust, üha enam hakatakse tolereerima abielurikkumist.”

Eespool toodud tsitaadid pärinevad ühest Ellise 1974. aastal antud intervjuust. Ega ta ju mööda ei pannudki.