Kas Luik ja Banderas on tõepoolest viimased gladiaatorid areenil, kus vohamas pehmete väärtuste mõttetud õied? Maailm vajab edaspidigi alfade kuraasi, enesekindlust, väsimatut energiat ja võitlusvaimu, vajab karjajuhte, kes on tulemusele orienteeritud, innovaatiliste ideedega ambitsioonikaid isendeid, kes nõuavad maksimumi nii endalt kui teistelt.

Alfa võib olla ettevõtte varanduseks, aga ka õnnetuseks, kui ta kasutab oma loomuomadusi valesti – kindlameelsus muutub ülbuseks, karmus sõjakuseks, võitlusvaim üle laipade rullimiseks. Alfa vaimne vägivallatsemine võib mõjuda kolleegidele halvavalt. Tiimitöös hoidutakse tihtipeale alfaga ühte meeskonda sattumisest, sest ta ajab oma domineerimisega hulluks: kamandab, solvab, ei kuula teisi ning ühine ülesanne muutub ühe-mehe-show’ks.

Psühholoog Kate Ludeman, kes on kirjutanud raamatu “Alfaisase sündroom”, tunneb alfa-iseloomu kõiki tahke, sest peab alfaks nii ennast kui ka raamatu kaasautorist abikaasat. Juhtimiskonsultantidest (alatasa kirglikult sõnelev) paar teenib hästi alfa-ettevõtjatele rahumeelse beeta- ja oomegamaailma käitumisnippe õpetades.

Alfasid on neli alaliiki. Esiteks komandör: magnetiseeriv liider, kes juhatab kirglikult vägesid, aga detailidesse süvenemiseks tal aega pole. Visionäär: tulevikule orienteeritud, uudishimulik, intuitiivne, näeb võimalusi seal, kust teised huvitult üle vaatavad. Strateeg: metoodiline, suurepärane mõtleja, oskab fakte analüüsida, teravapilguline probleemide esile tooja. Täideviija: väsimatu, visa, eesmärgile pühendunud, distsiplineeritud, süsteemilooja. Kui komandör sööstab huilates kõige ees lahingusse, siis visionäär innustab tiimi fantastilise tulevikunägemusega. Strateeg analüüsib palangust sündinud olukorda ning tegevjuht loob lõpuks kaosest korra, tekitades tabelid-tööplaanid ja juurutades raamatupidamisprogrammi. Kõik vajalikud tegelased – olles jälginud Eesti Ekspressi sündi ja arengut.

Tänapäeva liidrilt oodatakse rohkem kui ainult komandosid ja kontrolli, ta peab motiveerima, inspireerima ja... suhtlema.

Alfal on teinekord raske aru saada, kuidas tema jõulisus teistele mõjub. Kui ta adub, et mida rohkem ta arvestab teistega, seda kergemini on saavutatavad tema enda eesmärgid, siis võib ta muutuda vägagi empaatiliseks. Alfa võtab enese muutmise ette ainult siis, kui on veendunud, et see toob kaasa paremaid tulemusi.

Kõige rohkem kardab alfa kastreerimist. Ta muutub agressiivseks ja võtab sisse kaitseasendi, kui keegi püüab tema meetodeid kritiseerida või teda õpetada. Karismaatilise persoonina oskab argumenteerida ja veenda ning – olles veendunud oma eksimatuses – survestab tugevamini, kui sa temaga kohe ei nõustu. Süütugi arvamusvahetus võib kergesti viia sõjani, eriti kui teine osapool on samuti alfa.

Alfale on oluline ka alfa moodi välja näha, sest ta kardab, et kui tema nõrkus kuskilt välja paistab, siis pistetakse ta nahka. Tegelikult tundub meile, beetadele, inimlike nõrkuste ja haavatavuse välja näitamine alfa puhul iseäranis suure enesekindlusena.

Kui sul on vaja alfaga rinda pista, siis tee endale selgeks, mis tüüpi ta on. Visionäärile kujusta efektne tulevikupilt, strateegile esita korralikult läbi töötatud exceli tabel jne. Ära kaeble, nõrkuse nägemine hirmutab teda – küsi lihtsalt abi.

Kui su laps ilmutab alfa tunnuseid, siis on käsutamine asjatu – alfa õpib oma vigadest. ta koristab oma toa siis, kui hakkab rämpsuhunnikusse lämbuma.