Igaühel oma. Igaüks kiidab enda oma, usub enda omasse ja tihtipeale ei mõista teiste omi.

Kusjuures, kõik nad on omandanud. Kasvatuse, eeskujude, õpetuste, raamatute, filmide, seriaalide kaudu, kust iganes.

Ilmselt on midagi ka kaasa sündinud. Mõningaid õpetusi ja mõtteviise me võtame kergemalt ja lihtsamalt vastu. Mõningate suhtes oleme tõrjuvad.

Aga et asi lihtsam ja selgem oleks, siis loetleks neid elu- või mõtteviise. Muidugi mitte ammendavalt.

Elu on kulgemine. Lase asjadel minna, ole ise hästi rahulik, kõik toimib, kõik tuleb iseenesest, ilma mingi pingutuseta...

Elu on võitlus. Kui sina ei löö, siis lüüakse sind. Sa pead ennast tõestama. Sa pead enda eest seisma. Otsi liitlasi. Hävita vaenlasi. Muidu sa lihtsalt kaod.

Elu on äri. Igalt poolt saab midagi teenida. Raha vedeleb maas. Igal pool saab äri teha, igal pool on võimalusi. Nagu sina mulle, nii mina sulle. Inimesed on teineteisele kasulikud ja vajalikud. Käsi peseb kätt.

Elu on looming. Sa ise teed oma eluloo. See on sinu lugu, mida just sina ise mõtestad, ehitad, lood. Teed oma elust meistriteose. Voolujoonestad oma mõistuse.

Elu on areng. Sa arened ja õpid, täiened ning omandad uusi oskusi ja kogemusi. Kõik, mida elu sulle pakub, tuleb sinu arengule kasuks. Isegi läbikukkumised ja pettasaamised õpetavad ja arendavad.

Elu on mäng. Keegi võidab, keegi kaotab. Paljuski juhuse ja õnne asi. Ole julge. Tee oma panused ja riski. Kui sa ei panusta ega riskeeri, siis sa ei saa ka võita.

Elu on teater. Elu on draama. Või komöödia. Igaühel on oma roll. Igaüks kannab maski. Eluülesanne on oma roll hästi ära mängida, meeldejäävalt esineda, kiitust ja tunnustust pälvida.

Ja nii edasi, veel ja veel. Küllap võib igaüks oma tutvuskonnast leida ühe või teise taolise mõtteviisi esindajaid. Või tunda ära omaenda mõtteviis.

Ükski neist ei ole kuidagi absoluutne või ainuõige, teistest parem või halvem. Nii nagu ei ole ükski keel või kultuur ainuõige. Need kõik on vaid vahendid. Abinõud eluga toime tulemiseks ja üldse elamiseks.

Neil ei pruugi midagi tegemist olla põhimõtete või maailmavaadetega või moraaliga. Ausaks võib jääda igasuguse mõtteviisiga.

Kõik need mõtteviisid on rakendatavad kõigis eluvaldkondades.

Näiteks kui sa usud ja oled veendunud, et elu on võitlus, siis sa mõtled nii ja kasutad seesuguseid veendumusi kõikjal, igal pool. Isegi eraelus, isiklikes suhetes, perekonnas. Seesugune mõtteviis võib ka väga intiimsetes suhetes hästi töötada ja edukas olla. Eriti muidugi siis, kui sinu partner või elukaaslane mõtleb ja usub samamoodi.

Natukene või isegi väga on see kõik ju ka usu küsimus. Millesse sa usud? Mis on sinu elu mõte?

Aga vahel juhtub, et oled oma mõtteviisiga lihtsalt ummikusse jooksnud, kinni kiilunud. - Mõtteviisil endal pole häda midagi, aga ta lihtsalt enam ei sobi sinuga. Sinu muutunud elu ja eluviisiga. Väliste asjadega. Seesmiste soovide ja vajadustega.

Näiteks tunned, et oled kogu aeg või väga sageli haige. Kord on nohu, kord valutab pea, kord midagi muud. Või oled ahastuses oma rahalise seisu pärast. Millekski ei jätku. Kogu aeg on miskid võlad. Vaesus on samasugune haigus nagu iga teinegi häda. Nakkab ja levib, aga mis peamine - tuleneb valedest mõtetest, vale mõtteviisi kasutamisest.

Need kõik on märgid. Et peab midagi muutma.

Muuda ennast - ja muutub maailm. Vaata asjadele uue pilguga. Tule välja oma karbist, senisest mõtteviisist/eluviisist. Vaata ringi. Vaata uuesti.

Elu ei ole ainult võitlus. Elu ei ole ainult karjäär. Võta asju rahulikult. Las asjad kulgevad. Sa pead enda eest võitlema. Võta seda kõike mänguna. Tee ometi midagi. Sa ei saa lasta asjadel ise kulgeda. Sa ei pea kogu aeg võitlema. Sa pead võtma juhtimise enda kätte. Ära karda esineda. Sa ei saa ainult mängida oma eluga. Sa ei pea kogu aeg esinema. Sa ei pea kogu aeg kõige eest hoolitsema. Ja nii edasi.

Kas vähe on kuuldud seesuguseid manitsemisi ja soovitusi. Aga mis need kõik on? - Need on sõbralikud soovitused muuta mõtteviisi. Minna üle uuele tasemele. Hakata teistmoodi mõtlema.

Kusjuures, seesugused muutused on tihtipeale päris kaugeleulatuvate tagajärgedega. See on nagu usuvahetus.

Muidugi, sa ei reeda kedagi, tegelikult. Mõned võivad olla sinus pettunud, mõned teised aga tulevad sind õnnitlema. Ja sa ise ka.

See on nagu arvuti operatsioonisüsteemi väljavahetamine. Sa kasutasid teda sellepärast, et ta sobis sulle, sa olid temaga harjunud. Ta oli sulle lausa armsaks saanud. Sa ei oskagi teistmoodi.

Aga ometi pead sa ta ühel päeval välja vahetama. Vabanema. Lahku minema. Hakkama teistmoodi mõtlema.

Ja kohe hakkab parem.