Näiteks viimane internetis saadaval olev detsembrikuu Tallinna leht „Pealinn" sisaldab teema kohta null ühikut infot. Lasnamäe, Põhja-Tallinna, Mustamäe ja Kristiine detsembrikuu propagandalehtedes vahivad vastu linnaosade juhtide ja Savisaare pildid, kõrval lääged jõulutervitused ning eranditult positiivsed uudised linnaelu arengu kohta.

Päris naljakas on mitmes lehes ilmunud uudis uue aasta linnaeelarve kohta, mis kannab koondnimetust "Tallinn hoolib ikka!" Ainsana leidsin internetis leiduvatest detsembrikuu propagandalehtedest prügiteemalise artikli Nõmme linnaosalehest.

Palju parem pole ametliku info edastamine ka Tallinnast väljaspool. Segaduses on tartlased, Valga elanikud jne.

Näiteks Harjumaal asuva Rae valla vanem Raivo Uukkivi koguni süüdistas kohalikus lehes Rae Sõnumid meediat prügi sorteerimise osas segaduse tekitamise pärast ja alles seejärel kirjutas, kuidas asjad käivad.

Loomulikult on kõik suuremad päevalehed avaldanud instruktsioone, kuidas prügi sorteerida ning küsinud selle kohta ka spetsialistidelt - omavalitsused pole seda ju oma propagandalehtedes teinud. Ja loomulikult saavad ka vastused erinevad, kuna vastajad on ju erinevad ning pole ühtemoodi informeeritud. 

Miks ei ole konkreetseid juhendeid inimestele kodudesse saadetud? Kus on selgete juhenditega voldikud või täpne info linnaosalehtedes?

Linnaisade nägudega kalendrite tegemise ja linnaosalehtede tuhandetes eksemplarides tasuta postkastidesse saatmise jaoks raha jagub, aga inimestele tõeliselt olulise teema kohta infot sealt ei saa - praht prahist juttu ei tee.

PRÜGIFOORUM: mõtlikult prügisorteerimisest

  • Toidukile, kui ta on puhas, siis läheb ta pakendi konteinerisse, kui ta on määrdunud, siis läheb ta olmeprügi konteinerisse.
  • Purepakend (piima ja keefiri pakend) pestud ja kuivatatult läheb pakendikonteinerisse, määrdunult olmeprügi konteinerisse.
  • Roostes ja kõverdunud kruvid ja naelad: kuni kaks kilo läheb olmeprügi konteinerisse ja üle kahe kilo tuleb viia metalli kokkuostu.

Praktiline prügisorteerimisharjutus kondoomidega:

Kondoomid, kui need pesta ja kuivatada, kas siis sobivad pakendikonteinerisse?

Vastus: Kasutatud kondoomidega on protseduur väga detailselt paikapandud: Kondoomi ümbrispaberid, mis on valdavalt kile või foolium, see tuleb panna pakendikonteinerisse. Kondoomi enda võib panna olmekonteinerisse.

Soovitusi prügivedajatele:

  • Tõestuseks, et prügikasti oli kõik segamini, tuleks neil teha prügikasti sisust foto!
  • Seega edaspidi on prügivedaja töövahendiks fotoaparaat.
  • Teises käes hoiab prügivedaja loomulikult trahvikviitungiraamatut.

Kuulake ka Keskpäevatundi (12. minutist) "Ükskord me sorteerime selle prügi niikuinii"

Kallid lugejad, laske nüüd kõik oma mõtted valla, mis kehtima hakanud jäätmekäitluseseadus tekitab!