Rahandusministeeriumi kodulehelt leidsin pildi, mis näitab veenvalt, et Tallinna ümbruse üheks arenguvõtmeks on omavalitsuste praegu toimiv rahastussüsteem, mis on tugevalt kaldu Tallinna poole (vt joonis).

Omavalitsuste tulubaasi põhikomponendid on tulumaksu osa, maamaks, ressursimaks ning enamikul ka tasandusfondi toetus. Selle toetuse abil võrdsustatakse summa, mida omavalitsused saavad kulutada elaniku kohta.

Need omavalitsused, kes saavad rohkem tulumaksu (sest seal elavad suurema sissetulekuga inimesed) või kellel on jälle maavara (mida kaevandatakse ja laekub palju ressursimaksu), ei saa tasandusfondist midagi. Nende puhul on aga positiivne see, et mida rohkem tulumaksu või ressursimaksu laekub, seda rohkem nad saavad ka kulutada, sest seda raha neilt ära ei võeta.

Enamik omavalitsusi, kes sõltuvad tasandusfondist, elavad aga oma keskmist elu edasi, sest kui maksutulu suurenemine õnnestubki, siis kohe järgmisel aastal väheneb tasandusfondi osa. Ja kui kahaneb ka elanike-maksumaksjate arv, siis väheneb ka eelarve maht ja haldussuutlikkus.

Mõned omavalitsused suudavad tasandusfondi sõltuvusest välja rabeleda. Tänavu on tasandusfondist sõltumatud ehk nn õnnelikud 39 valda-linna. Nende puhul torkab teravalt silma, et enamikus on õndsad just Tallinna lähivallad.

Kui 2006. aastal ei sõltunud tasandusfondist 13 valda-linna ja nende seas oli Tallinna lähiümbrusest seitse omavalitsust (Tallinna, Maardu, Keila ja Saue linnad ning Viimsi, Harku ja Jõelähtme vallad), siis tänavu ei sõltu enam tasandusfondist 39 valda-linna ning Tallinna lähiümbrusest on neid juba 17. Lisandunud on Anija, Keila, Kernu, Kiili, Kuusalu, Maidla, Raasiku, Rae, Saku ja Saue vallad.

Selline rahastamine tekitab vägagi ebavõrdse olukorra, heaks näiteks on üsnagi sarnase elanike arvuga Rae valla, Harku valla ja Haapsalu linna tänavuste eelarvete võrdlus.

Kui Haapsalu linna (elanikke oli aasta alguses 11 167) põhitulud ehk tulumaks + maamaks + tasandusfond kokku on eelarves 5 754 322 eurot, siis Rae valla (elanikke 13 383) tulud on 10 189 000 eurot. Harku vallal (12 819 elanikku) on tulubaasi pilt veelgi parem: 11 144 988 eurot. Hästi elavad seal Tallinna külje all!

Eesti tasakaalustatud arengu huvides tuleb kiirelt üle vaadata omavalitsuste rahastamine, sest muidu teostub haldusreform iseenesest ning Eestisse jääb vaid kaks haldusüksust – võimekas Suur-Tallinn ja võimetu Väike-Eesti.

Loo autor on Haapsalu linnapea.