Ponnistatud vaimukused ümbritsevad meid iga päev ja need on nii piinlikud, et ei tea, kuhu häbi pärast silmi peita. Mind ajendas sel teemal sõna võtma hiljuti näppu hakanud ajaleht “Narko Hääl”, mida võib edukalt halva nalja ja ponnistatud vaimukuse etaloniks seada.

Halb nali ei ole vabandatav, kui seda püüavad teha siirad ullikesed, kellel puudub igasugune kriitikameel. Mainitud ajaleht ei ole küll uus väljaanne, mina polnud seda õnneks varem näinud, kuid fakt, et selline õudus on üllitatud juba pea aasta tagasi, ei vähenda piinlikkust seda soperdist nähes.

Leht on ilmselt kujundusealast inspiratsiooni ammutanud nõukogudeaegsest väljaandest “Noorte Hääl,” ajalehest, mis ilmselt “Narko Hääle” sihtgrupile täiesti tundmatu, sest nende lapsepõlves sellist asja enam ei ilmunud. Esiküljelt vaatab vastu teinegi juurtega nõukogude aega ulatuv vihje, pealkiri: “Täna sööme kommi, homme sööme kommi…”, tuntud lauluke lastesaatest “Tipp ja Täpp,” mida isegi mina, juba omastarust vanainimene, üsna häguselt mäletan. Veel võime leida pealkirjad: “Kanep kaotas avaringis”, “Mida naised saunas räägivad?”, “Sel hooajal pole triip moes” ja “Põõsa visiit Eestisse lõppes fiaskoga.” Ei puudu ka rubriigid: “Lugeja haarab sule” ja “Viimane veerg”.

Piinlik on lugeda

Pealkirjamajandus näitab ilmekalt, et keegi kaugelt üle 30-aasta vanune “hingelt noor” inimene on püüdnud vaimukusi pritsida, kuid paraku on sellega ämbrisse astunud. Ma tahaks küsida, et kui sel hooajal triip moes ei ole, siis millal see viimati moes oli või kas on lootust, et eeloleval kevadel tuleb? Okei, kanep kaotas avaringis, kuid mis sealt edasi? Võttis end kokku ja saavutas viimaks võidu?

‘Vaimukate’ pealkirjade alt võime lugeda täiesti kuiva narkootikumide toime kirjeldust, siinkohal võib vähemalt kergemini ohata, et selle teksti vallas pole rohkem püütud nalja visata.

Siiski mõjub “Narko hääl” tervikuna täiesti piinlikkusttekitavalt halva naljana. Misasi see nüüd on siis? Keda see kõnetab või peaks kõnetama? On see tõepoolest nali või tahab olla tõsiseltvõetava narkovastase kampaania osa?

Mina isiklikult arvan, et selle loojad on endale teinud tõelise karuteene ja niisuguse mõttetult nõmeda asja üllitamiseks kulutatud raha oleks saanud märksa paremini kasutada. Võiks ju arutleda teemal, kuskohast jookseb piir musta huumori ja halva nalja vahel? Kas narkoteema üle on paslik nalja visata? Surma üle saab nalja visata küllaga, ka narkoteemalist musta huumorit võib teha, kuid selleks peab muidugi leidma sobiva koha ja aja.

 

/järgneb/