Õnneks ütlevad teadlased, et need hirmutavad pro­gnoosid, mida me oleme seni lugenud, tuginevad metoodikale, mis on tänaseks vananenud, ja infole, mis viib kõrvale õigetest tulemustest. See info on muide ÜRO ja statistikaagentuuride oma!

Maailmas kasutusel olev metoodika on julmalt mehhaaniline: pensioni- ja tervishoiusüsteemi kulude arvutamise aluseks võetakse inimeste kronoloogiline iga. Paljudel juhtudel arvatakse inimene vanaks juba 65. eluaasta saabudes või veelgi varem. Kui 65aastaste ja vanemate inimese suhe võrreldes tööealise elanikkonnaga kasvab, siis peetakse seda kohe ka suurenevaks koormaks ühiskonnale.

Uus lähenemine ütleb: kasvav eluiga ja parem tervis tähendavad, et elanikkond vananeb aeglasemalt ning et selle koormus ühiskonnale ei olegi nii suur, kui seni arvati. Sest inimesed elavad kauem ning 65aastane inimene ei ole tänapäeval enam vana inimene. Suurem osa tervishoiukulusid kandub viimastesse eluaastatesse ning see kulu nihkub seda kaugemale, mida pikemaks muutub keskmine eluiga.

Uue süsteemi järgi võrreldakse omavahel abi vajavate inimeste ning abi anda suutvate inimeste hulka. Selle järgi väheneb vananemise kiirus nelja viiendiku võrra võrreldes konventsionaalse meetodiga.

Vana meetod ütleb selgelt “vanemad inimesed on ühiskonnale koormaks”. Samal ajal on selge, et pikem eluiga ja parem tervis tähendavad, et paljud vanemad inimesed on suutelised andma ühiskonnale positiivse panuse.

Üks USA dokumentaalfilm näitas väikest meditsiini­tarbeid tootvat vabrikut, kus töötasid ainult kohalikud pensionärid. Neile oli see ühekorraga nii töö, hobi kui klubi. Soome raadio rääkis hiljuti samasugustest algatustest, mis olid suunatud vanematele inimestele. Töömoraal ja töökvaliteet on sellistes ettevõtetes tavaliselt väga kõrgel tasemel.

Selle asemel, et Eesti tööandjate Keskliidu kombel nuputada, kuidas pensionäride arvelt kokku hoida, nendele töötamise ajal väiksemat pensioni maksta jms, peame kõiki ühiskonna liikmeid hoidma ja mitte diskrimineerima inimesi alates 65. eluaastast.

Eesti ei ole mõeldud ainult “tööjõulisele elanikkonnale” ja 100 000-le miinimumpalgal migrandile.