IRLi telereklaam on aga midagi hullemat. See on rahva üle irvitamine – ehk IRLitamine. “Tuleks luua uusi töökohti”, “Rohkem töökohti”. “Nende asjade eest seisab IRL kõigis valdades üle maa”.

IRLhambad teavad tegelikult suurepäraselt, et uusi töökohti luuakse Tallinnas ja Tallinna ümbruses, sõltumata sellest, milline poliitiline jõud kuskil võimul on. Seda peamiselt logistilisel põhjusel. Osalt ka seetõttu, et Eestis puuduvad eraldi ettevõtlike inimeste ja muiduvahtijate parteid – igaühes leidub nii sikke kui lambaid. Kus on statistika, mis tõestaks, et omavalitsused, kus IRL võimul, loovad rohkem töökohti kui teised?

Eelmiste valimiste taustal räägiti palju Tallinna tasuta ühistranspordist. Tegu oli nii vägev, et kõlbab juba usurpeerimiseks oponentide poolt. ERR 14.6: “Vilja Savisaar-Toomast avaldas valmisolekut Tallinna linnapeaks kandideerida, öeldes muuhulgas, et laiendaks pealinna ühistranspordis tasuta sõitmise õigust kõigile eestimaalastele.”

Ometi kirjutas alles poolteist aastat varem üks teine Reformierakonna poliitik: “… ei tasu ära unustada, et 2013 on kohalike omavalitsuste valimised ja küllap saame selliseid imelisi lubadusi veel kuulda. Nende täitmine on tavaliselt Keskerakonna puhul olnud vaevalisem kui lubamine …”

Samas ei tee Keskerakond ise midagi kättevõidetud positsioonide kaitsmiseks. Vastupidi, nende väliplakatitelt vastu vaatavad lubadused on nii mõttetud, et unuvad otsekohe.

Nõnda võib selle aasta säravaimaks poliitloosungiks pidada Reformierakonna “Uhke Eesti üle”. Sellel on vähemalt omapärane ja sügav mõte. Reformierakonna võimuloleku viimased tähtsamad sündmused Eesti jaoks on endale euroala võlakriisi kaelatõmbamine ning ränk hinnatõus (eriti elektri osas). Kas rahvas on nende peale mässu tõstnud või vähemalt protestinud? Ei ole. Sellise kannatliku ja orjaliku Eesti üle peabki valitsuspartei uhke olema! Iseasi muidugi, et tegu oli kitsa siseringi naljaga, mille eksponeerimine avalikus linnaruumis mõjus ülepingutatult.

Sea tapmisel klassikalise meetodiga – pussiga kõrri – võib loomal tööle hakata maksapõhine vereringe ning ta jookseb veel tükk aega ringi ja karjub. Kohalike valimiste kampaania meenutab seda situatsiooni. Erakondade ajusurm on käes, kuid jäsemed ja kõri teevad inertsi mõjul veel sisseharjunud liigutusi.