Heroiin on jõudnud Eestisse

Siiani on Eesti olnud vaid transiitmaa, mille kaudu endise N. Liidu lõunaaladelt saabuvad looduslikud narkootikumid toimetatakse Põhja- ja Lääne-Euroopasse. „Praegu on narkootikumide levikule võimalik veel piiri panna. Ent kui võimuorganite suhtumine ei muutu, ei suuda me olukorda enam aasta pärast kontrollida,“ täpsustavad narkogrupi töötajad.

Seekordne valimiskampaania paistab silma erakordse, lausa rahutukstegeva igavusega. Kasutusel on vanad ja ammu kulunud võtted. Viimne kui erakond on käitunud vastavalt ootustele. Kõik katsed poliitilisi skandaale üles kütta on samahästi kui ebaõnnestunud.

Mõtteid valmiva põlvkonna ajudest

Kui analüüsida tänast Eesti ühiskonda ja tööjõuturgu, tõuseb seal selgelt esile üks hoopis uus rühmitus, mille moodustavad alla 25aastased. Selle põlvkonna liikmete kontsentratsioon on märkimisväärselt suur viimaste aastate jooksul tekkinud uutes institutsioonides (pangandus, välisministeerium, kaitsepolitsei jt). Ülalmainitud soliidsed töökohad määravad ka alla 25aastaste välise sarnasuse, mille märksõnadeks on pintsakud ja lipsud.

Pintsaklipsu põlvkonna lõi juhus. Ametlikult nimetatakse seda laulvaks revolutsiooniks. Pintsaklipsu põlvkond ise nimetab seda laulvaks restauratsiooniks, sest muudatuste nime all üritasid vanemad põlvkonnad naasta 1930. aastate Eesti Vabariiki.

Nende osavõtmatus ja kohatine vastumeelsus rahvusluse suhtes kujunes välja hiljemalt pärast „Eestimaa laulu“ nimelist üritust 10. septembril 1988.

Eelmisele põlvkonnale iseloomulikud suured pulmapeod on minevik. Perekonna kui institutsiooni tähtsus on langenud. Sõnad „anaalne“ ja „oraalne“ pole nende jaoks tabud ega pane neid punastama. Nad taotlevad majanduslikku heaolu. Nad suhtuvad halvasti massi, kuid mitte üksikisikusse.

Kes on pintsaklipslased 10 aasta pärast? Etableerunud perekonnainimesed, kes on ennast enam-vähem kindlustanud.

Mõrvatu müüs auto

Aasta tagasi hotelli Palace Sky-baaris noahoobiga mõrvatud Igor Kalinin müüs hiljuti Tallinnas auto. Nii näitavad dokumendid Pirita autoregistris. Hukkunud Kalinin on autot arvelt maha võttes justkui kirjutanud ka omakäelise avalduse, milles kahetsusega märgib: „Kaotasin autobussis sõites oma koti, millesse unustasin ka minule kuuluva sõiduauto Cadillac Seville tehnilise passi.“ Aprillis hukkunud mees palub väljastada uus tehniline pass.

Keelati inimkehadel kõndimine

Ekspressis avaldatud Fläsh! foto maas lamavate noorsõdurite kehadel jalutavatest allohvitseridest põhjustas kaitsejõududes seletuste ja ettekannete ahela, mis jõudis kaitsejõudude ülemjuhataja Aleksander Einselni kaudu kaitseminister Andrus Öövelini. Harjutuse eesmärk pidi olema kõhulihaste tugevdamine. EE-le teatati, et edaspidi on taoline võimlemisharjutus kaitsejõududes keelatud.

Kanada lellepojad ehk Viktor-ekstra

Kanada Kingissepad tahavad tagasi revolutsionäärist sugulase lapsepõlvekodu. Maavalitsus ei kavatse Kuressaare üht kultuurikeskust kaugetele sugulastele tagasi anda. Praegu asub kahes majas Linnakodaniku muuseum. Majade kompleks kuulus Viktor Kingissepa isale Eduardile. Riigikukutaja onu lapselapsed leidsid, et Viktor oli küll igavene leo, aga kinnisvara Kuressaare südames on ikkagi üks väärt suutäis. Vendade Kingisseppade avaldus jäi aga hiljaks, majad jäävad linnale.

Eesti ärimehed ei kasuta Interneti võimalusi

Nad eelistavad arvutivõrkude andmebaasidele omavahelisi telefonikõnesid ja usalduslikke vestlusi. Informatsiooni infrastruktuur – arvutivõrgud ja andmebaasid – on praegu tõusev trend.

Eesti tähetehased sündinud

Levimuusikapomm lõhkes aasta algul, kui kassettide ja plaatide hinnad kahekordistusid. Eestis sündis muusikatööstus. „Eesti levimuusika on hetkel nagu seks,“ väidab Auris Rätsep, heliplaadifirma Aidem Pot president, „kõik tahavad seda teha, aga vähestel tuleb see hästi välja.“ Peale 2 Quick Starti on Aidem Poti toodetud staaridest eredaim näide Nancy, kelle tähelend püstitas kohaliku kiirusrekordi. Maainimesed kaifivad Viljandi koduvillast Hovery Coveryt.

Vähem kui aastaga on Eesti levimuusikalt langenud kunstisildike – sellest on saanud tööstusharu.

Valitsus tekitas EVP-palaviku

Erastamisväärtpaberite kurss kukkus enneolematult madalale – suured vahendajad ostavad EVP-kroone kokku 6 sendi eest. Teisisõnu maksab riigi poolt 300 kroonile hinnatud tööaasta praegu ainult 18 krooni. Eestis on EVP-paanika üks esimesi juhtumeid. Väärtpaberiturul puhkenud paanikast võidavad eelkõige EVPde vahendajad ja erastamisel osalevad suurettevõtted.