Ansambel Hu? laulab oma esimesel, 2008. aastal kohe edetabelite tippu hüpanud kauamängival depressiivsetest Eesti väikelinnadest. Eesti rahvas oli selleks ajaks aga juba ammu avastanud atraktiivsed Soome väikelinnad. Ka Madis läks tööle Soome, kus makstakse paremat palka. [---] Üha rohkem levisid kuuldused, et Kati ei hoolitse laste eest, need on rohkem vanavanaema kui ema hoole all ja Kati tõmbab mehi mööda ringi. DNA-ekspertiisi tulemus jahmatab kõiki selle loo tegelasi, välja arvatud ehk laste ema. Ekspert leiab, et Madis pole ühegi lapse bioloogiline isa. Mees jääb hetkega ilma kahest pojast ning kahest tütrest! Sellist lahendust pole Mehhiko seebiooperiteski.

Signe Kalberg

---

140 eestlast esinevad alasti reklaamis

Rahvusvahelises reklaamimaailmas lööb laineid video „Tunne oma keha“, kus 140 alasti inimest moodustavad ülaltvaates südame, silma, kõrva, jala ja teisi kujundeid. Reklaamiproffide veebikülg www.adweek.com kiidab videot kui imeilusat ülistust oma kehale. Video valmis Eestis. Londoni reklaamifirmal Man+Hatchet kulus võteteks viis päeva. Klipp on monteeritud kokku rohkem kui 2000 stoppkaadrist.


---

Ekspress avaldab nimekirja 67 ettevõtjast, kes võtsid mullu oma firmadest välja vähemalt 500 000 eurot. Edetabelisse pääsenute keskmine vanus on 51,4 aastat. 89protsendise tõenäosusega on tegu meesterahvaga. Levinumad eesnimed on Toomas (4 korda) ja Jüri (3 korda). Lemmiktegevusalaks on neil kinnisvara, ehitus või vara haldamine. Seetõttu ongi tegemist vähetuntud (valdus)ettevõtetega – suurettevõtjad hoiavad oma osalusi ja saavad tuntud ettevõtetest tulu just nende kaudu.

---

Riigikohus otsustas, et aastaid tagasi nelikmõrvas süüdi mõistetud Anatoli Nikolajevi süüasi väärib uut läbivaatamist. Mis saab edasi? Riigikohtul on laias laastus kaks võimalust.

1. Nikolajevi kriminaaltoimik vaadatakse uuesti läbi, saadakse aru, et tehtud on Eesti õigusajaloo tõenäoliselt suurim viga, ning tehakse ainuvõimalik otsus: inimene mõistetakse süütõendite puudumise/fabritseerimise tõttu õigeks.

Riigikohtul on hiilgav võimalus näidata, et Eesti õigussüsteem on saanud täiskasvanuks – piisavalt küpseks, et suudab enda tehtud vigu tunnistada ja parandada. Seni pole Eesti kohtust veel kunagi tulnud niisuguseid otsuseid, mis näiteks USAs on vaat et igakuised: mõni pikka vangistusse või isegi surma mõistetu vabastatakse aastaid hiljem, sest ta polnudki süüdi.

2. Kohtusüsteem kuulutatakse eksimatuks. Asi võeti küll menetlusse, aga üksnes selleks, et demonstratiivselt tõdeda: Nikolajev mõisteti süüdi igati objektiivselt ja õiglaselt ning tema süüs kahtlejad on eksiteel.

Janar Filippov

---

Kes ta ikkagi on – onu Heino?

Heinot ja tema naist liidab „Õnne 13“. „Meie elu lood sõna otseses mõttes,“ õhkavad nad teleri ees. Idüll oleks täiuslik, kuid Heino naisele ei meeldi miskipärast „Reporteri“ toimekas pere, vaid ETV kultuuritoimetuse tegemised. Kuid üldiselt on nad eluga leppinud. Oli mis oli ja läks nagu läks, ega enam ju midagi muuta ei saa. Hea, et tütrel läheb Tallinnas hästi ja pojal Soomes enam-vähem. Endi meelest pole nende elus olnud midagi erakordset ega muidu märkimisväärset – kõik elavad ju nii. Siis toimus „Tujurikkuja“ teemakoosolek ja Heinost sai arhetüüpne rahvuskangelane onu Heino. Kuid ka see ei muuda Heino ja tema naise elus enam midagi.

Mart Niineste

---

Rohkem vabadusi siia jääjatele! Ja häid inimesi ei raisata. Pole mõtet ülal pidada peaaegu 300mehelist kaitseministeeriumi ja sama suurt kaitsejõudude peastaapi. Ei ole kestlik kopeerida Eesti Pangas kõiki osakondi, mis on suurriikide keskpankades. Ei tohi riigihangetel formaalselt mängida suurt riiki, nagu keegi kedagi ei tunneks, kui lõpus leiame ikka, et mõni Toomase-nimeline ehitaja on võitnud ja teine Toomas alustanud pikka kohtuteed.

Riiklikud ülikoolid ei peaks dubleerima erialasid ainult selleks, et Eesti sees „konkurentsi“ hoida. Aga kae! Sügisest alates õpetatakse nüüd nii Tallinna kui ka Tartu riiklikus ülikoolis võidu kommunikatsioonispetsialiste! Vägev...

Kuni pole lahendatud küsimus, kuidas andekaid inimesi Eestisse juurde meelitada, tuleb unustada sajamiljonilised sõjamuuseumide ja raekodade projektid.

Hans H. Luik

---

EASi miljonite toel andis ta halloween’i ajal Los Angeleses kümmekond väikest etendust ning esitles end kohaliku meelelahutusäri asjapulkadele. Tulemus: suur küsimärk.

Nädala sõna

Halaveski – Seda, et must lagi on meie toal, hallid pilved meie taevas, pool aastat s…a suusailma ja ÜRO õnnelikkuse tabelis oleme 72. kohal, teame ju niigi. On siis veel vaja halada? Aga tundub, et on. Ikka, kui miski on pahasti, käivitub eestlaste halaveski, mis tuima järjekindlusega võtab üles teemad, et must lagi on meie toal, hallid pilved meie taevas jne jne. Welcome to Estonia.

Mahelaps – Kodus kasvatamine peaks tulemuseks andma mahetoote – välismaailma kahjulikest lisanditest vabana kasvanud olevuse elik mahelapse. Kuid nagu mahetoitude puhul, nii peab ka mahelaste puhul tegelema kahjuritõrjega keemiavabalt ehk puhtfüüsiliselt. Meetodid valigu igaüks ise.

Tehnoseksuaal – Et nohikud on uued matšod, me tegelt teame. Aga nüüd on Briti nädalakiri The Week empiiriliselt tõestanud, et üle poole saareriigi naistest (59%) vaimustub meestest, kes oskavad arvutit parandada, vähem kui pooli (49%) aga võtavad jalust nõrgaks traditsioonilist isasetüüpi esindavad õlinäpud, kes autot remontida mõistavad.

---

Kristiina Ojuland

Ekspress analüüsis Reformierakonna juhatuse valimistel osalenute nimekirju ja valis välja Lääne-Virumaa. Valimisse kuulusid aasta jooksul enne sisevalimisi erakonnaga liitunud pensionärid. Neid oli paarkümmend, kuid koguni kuus neist ei tea enda osalemisest sisevalimistel midagi. [---]

Ella Riisberg (82) käib küll kodanikuna valimas, kuid mitte kunagi erakonna sisevalimistel. Peale selle ei tea ta enda sõnul sedagi, et ta ühtegi erakonda kuuluks. „ID-kaarti mul polegi, et e-valimistel osaleda. Ma ei tea ka üldse, kas ma enam valima lähen, sest Isamaaliitu enam pole ja ma olen nii vana, et ma ei taha ka enam midagi.“

Dannar Leitmaa, Margus Järv

---

2013 – ideoloogia, elevus ja ülevus

Möödunud aasta pakkus meile ridamisi reaalseid tegelasi, kes kannavad vastavalt vaatenurgale kas kangelase valget kauboikaabut või kaabaka musta stetsonit. Olgu selleks Edgar Savisaar või Eerik-Niiles Kross, Meelis Pai või Rein Lang, Kaur Kender või Rein Raud – ikka ta kas võitleb ennastsalgavalt ülekaalukate jõududega või sepitseb kurikavalat intriigi.

Andres Maimik