Kui esmaspäeval toimus Reformierakonna kontori juures kiiruga korraldatud meeleavaldus, oli seal kohal kohe mitu Reformierakonna ämma. Ent lühema mäluga inimesed võibolla ei mäleta, et esimest korda tegi oma ämma kuulsaks Andrus Ansip.

2007. aasta sügisel puhkes skandaal, kui kaks endist komparteilast süüdistasid Ansipit selles, et 1988. aastal õigustas ta 2. veebruaril Tartu rahu aastapäeva tähistava meeleavalduse koertega laialiajamist. Nimelt sooviti sel päeval tähistada Tartus Tartu rahu aastapäeva, millele võimud vastasid suure jõudemonstratsiooniga, mille käigus kasutati ka koerasid.

EKP Tartu rajooni täitevkomitee esimehelt Robert Närskalt pärineb järgmine lause, mida Ansip olevat tol päeval öelnud. "See, keda koer on korra näksinud, see enam tänavale ei tule".

See vestlus toimus Närska sõnul täitevkomitee majas praeguse Pepleri ja Riia maantee nurgal. Närska väidet, et Ansip viibis 2. veebruaril EKP Tartu rajoonikomitee ruumes ja jälgis seal aknast sündmusi, kinnitab ka toonane rajoonikomitee liige, Tartu KEK-i juht Jaak Kalm.

“Ma läksin sinna Närska eesruumi, kus istus sekretär ja mille akna all nad (Ansip ja Närska — toim) olid. Mina tulin sinna üks pool tundi hiljem,” lausus Kalm.

Ansip eitas, et ta oleks 2. veebruaril üldse täitevkomitee hoones olnud. “Olin sellel õhtul Tartus Tähe tänaval oma naise sugulaste juures, mitte mingisuguses staabis. Tähe tänaval elasid mu ämm ja naise õde koos oma mehega." Nimelt oli 2. veebruaril Ansipi ämma Vaike Reiali sünnupäev. Sellest selgitusest Ansipi ämm sündiski ja muutus oluliseks tegelaseks moodsas rahvaluules.

Ansipi ämm Vaike Reial suri mõne nädala eest. Kõigest kaks päeva peale seda teadet lõppes Reformierakonna ebaseadusliku rahastamise kriminaalasi, mille materjalidega tutvudes selgus, et üks reformierakondlane selgitas oma annetust rahaga, mille andis talle ämm ja uus tegelane moodsas rahvaluules oligi tekkinud.

Lõpetuseks aga üks Ansipi tsitaat selle kohta, milline vabadusvõitleja tema laulva revolutsiooni ajal oli. "Ma ei olnud vabadusvõitleja ERSP mõttes, küll aga olin seda Rahvarinde mõttes."