Ühel õhtusel tunnil helistab naerda ­rõkkav Anu Saagim, kellele mingi segaduse tõttu on samuti pakutud Pärnumaal esinumbri ­kohta. Tunnen end sellest ­lausa veidike häirituna. Järgnevad mitmed ööhakused telefonikõned ja salakohtumised, mille tulemusel saab Anu esinumbriks hoopis Harjumaal, et siis, pärast veel kiireid vangerdusi, osutuda Harjumaal hoopis number kaheks. Ega esinumbriks olemine muidugi muud anna kui seda, et inimesed, kellel selget seisukohta pole, kipuvad oma häält andma nimekirjas esimesena äratrükitule. Kui väga tahta valituks ­osutuda, oleks oluline saada kõrgem positsioon hoopis erakonna üldnimekirjas, mille alusel hakatakse hiljem jaotama kompensatsioonimandaate. See kriitiline kõnelus jääb mul roheliste juhatusega pidamata ning kui Saagim lendab üldnimekirjas 8. kohale, siis mulle jääb by default 33. koht. Kussutan oma ego ning meenutan endale, et Saagim on kordades tuntum, kõhnem ja ilusam kui mina, liiatigi pidi ta kandideerimise ajaks ohverdama oma töö Õhtulehes. Ekspress minult seda ei nõudnud, tõenäoliselt põhjusel, et sotsiaaldemokraat ­Andrei Hvostov oli loonud juba ajaloolise pretsedendi. Tõenäoliselt ka seetõttu, et Ekspressi juhtkonna meelest on rohelised samavõrra tõsiseltvõetav poliitjõud, kui konn on taimetoit.

Kogu Pärnumaa nimekiri hakkab ülepea meenutama noorte ja keskealiste autorite koondist: seal on ka ajakirjanik Tiia ­Kõnnusaar ja lastekrjanik ­Tiina Kilkson, kelle raamatuis algavad kõik sõnad sama tähega. Kui eesmärgiks oleks brain­stormida Eestile uut eepost, annaks seltskond põhjuse olla lootusrikas.

„Viska Kivi Riigikokku,“ soovitab üks mu tuttav slõuganit, kuid ülemõtlejana lasen käiku ­keeleliselt stimuleerivama: „Vali Vabariik, mitte vabrik!“