Jaak Aaviksoo räägib televiisoris, et seal pole mõtet kooli pidada, kus inimesi hõredalt elab. Kuid siis lähevad needki ära, kes veel on.

Direktor Jalg: “Aga see ongi poliitikute eesmärk. Inimesi on odavam pidada suures asustatud kohas! Aga see kool siin on meil identiteedi küsimus! Kui kool ära kaob, siis ei jäägi enam inimesi!”

Direktor Jalg istub oma kabinetis, tema pea kohal laenurgas on pruun niiskuseplärakas. Kool vajab hädasti uut katust. Ja imbväljakut.

Ta räägib, et Liisi Ausmees, kes Soomest Harmile elama kolis, ütles, et aheldaks ennast kooli külge, kui see kooli alles jätaks!

Ta räägib ajalooõpetaja ­Toomas Mägist, kes on suur arheoloogia­fänn, ja et Harmi koolilapsed on kõik iidse keraamika ja pronksiaja ehetega kursis.

“Miks mulle meie õpetaja Toomas meeldib? Miks ­mulle kunstiõpetaja Juhan meeldib? Miks mulle õpetaja ­Leelo meeldib? Ja õpetajad Mare, Hille, Regina, Anneli, Kaie ja uus noor inglise keele õpetaja Merje, armas noor inimene? Sest nad teevad südamega oma tööd!”

Direktor Jalg läheb hoogu.

“Ja see maja… On suvevaheaeg või pühapäev. Sõidad autoga maja ette, keerad ukse lahti ja tuled majja – ja mingit hirmutunnet ei ole! Absoluutselt!”

Ja siis räägib direktor Jalg, kuidas ükskord kuller tuli sisse, tahtis pakki edasi anda ja hüüatas: oh, siin on ahju lõhn, nii mõnus!

“Oi, ärge siin pildistage, siin on koolikotid põrandal maas!...

Ja kas te kujutate ette, üks väike poiss (ta nimi on Feliks) ei saanud ükskord pärast tunde koju. Ja suuremate klasside tüdrukud võtsid ta jalgratta peale ja sõidutasid koju. Kas te kujutate ette, et kuskil suures koolis võiks juhtuda sellist asja?

Meil siin… kuidas ma teile ütlen, meil on üks pere!”

Siis tulevad kolmanda-neljanda klassi tüdrukud ja ütlevad, et direktor, tule nüüd ja vaata, mis poisid teevad – mängivad saalis jalgpalli!

Direktor Jalg: “See on nii armas, et seda lihtsalt ei oska kirjeldada!”

Madis Jürgen

Kati JA MAIKO Eenmaa elavad oma kahe lapse Maidu ja Melaniga otse Harmi kooli vastas endises Harmi mõisa moonakatemajas ja peavad koolituskodu. Hommikul koduterrassil kohvi juues saab ta lastele järele hüüda, kui keegi vihiku koju on jätnud. “Mõisakool on nii unikaalne õpikeskkond, et selle nimel tasub lapsevanematel tõmmelda!” ütleb Kati.

Fotograaf Julia Maria Linna ja endine Äripäeva ajakirjanik Villy Paimets ostsid endale mõne aasta eest Habaja viinavabriku. Tütar Ingel käib Harmi kooli esimeses klassis, poeg Joosep läheb loodetavasti Harmi kooli 5 aasta pärast. Villy (Harmi kooli hoolekogu esimees) ütleb, et ega neid siin miski kinni ei hoia, kui kool kinni otsustatakse panna.

Aivar Pohlak on Kose vallavolikogu esindaja Harmi kooli hoolekogus. Ta seisab väikekoolide säilimise eest, teab, et neil on tähelepanu vaja ja kutsub Harmi kooli lapsed suvel Tallinna Eesti ja San Marino jalgpallikohtumisele Eesti hümni laulma.