Clermonti on püstitatud hiiglaslik tervise- ja spordikompleks National Training Center, kus amatöörid teevad trenni koos olümpiasportlastega. Jamaika, Trinidadi, USA, Türgi ja teiste riikide tippatleedid leiavad siit kõik vajaliku alates jooksuradadest ja lõpetades testlaboritega. Juba mitmendat aastat treenivad siin ka Eesti kümnevõistluse praegune esinumber Maicel Uibo (25) ning tema abikaasa, Bahama sprinter Shaunae Miller-Uibo (24).

Teineteise suurimad fännid

Praegu on trennid küll nende jaoks täiesti out. Kohtun Uibodega mitu päeva tagasi Floridas, kuid täna on nad juba Eestis.
PUHKUS: Maicel ja Shaunae ei taha hetkel kergejõustikust veel midagi teada.

“Ma ei taha praegu isegi teada, mida kergejõustik tähendab!” viskab Shaunae nalja. “Parimal juhul nii lähedale me staadionile tulemegi,” lisab Maicel, kui sõidame Uibode väikese punase Chevrolet’iga mööda teed, kust avaneb vaade all orus olevale staadionile, kus mõlemad trenni teevad.

Maiceli jaoks lõppes hooaeg juba suvel, kui ta lõpetas vigastusega Euroopa meistrivõistlused Berliinis. Shaunae jooksis viimased jooksud septembri keskel. Praegu ollakse väljateenitud puhkusel. Kuni novembrini. “Puhata on erakordselt mõnus!” ütleb Shaunae, lisades et isegi süüa võib ta puhkuse ajal, mida tahab.

Uuesti alustatakse trennidega novembris - ja see tähendab 5-6 tundi harjutamist päevas. Iga päev. Päikeselõõsas staadionil.

Kui Maicel tänavu märtsis Birminghamis seitsmevõistluse sise-MMil pronksmedali võitis, postitas Shaunae oma Instagrami seinale õnnitlused, kus ütles, et on kallima saavutuse üle väga rõõmus. “Jumal on nii hea!!! Tulid siia võistusele peksupoisina aga lõpetasid pronksmedali ja võimsa isikliku rekordiga. Olen näinud, kui kõva tööd oled viimased aastad teinud. Vigastused on tulnud vahele, aga Jumal avab uksi ja me saame olla tänulikud. Oled seda kõike väärt!” Shaunae lisas postitusele märksõna “uhke abikaasa” ja “tiim Eesti”.

Kui Maicel Götzises võistles, oli Shaunae hommikul kell 3-4 juba teleka ees, et mehe võistlust näha.

Puhkus Bahama liivarandadel või Kariibi merel, pulmad Bahamal, paigas mille nimi päriselt ongi Paradiisisaar (Paradise Island), mesinädalad Šveitsis ja Itaalias.

Naine ütleb, et nad on Maiceliga teineteise suurimad fännid, innustades alati teineteist andma oma maksimumi. Ükskõik, kas võistlus õnnestub või mitte. Ebaõnne korral pikalt norutama ei jääda. Jõusaalis aitab Maicel oma naist, jooksurajal jällegi aitab Shaunae meest.

Noored tutvusid viis aastat tagasi Georgia ülikoolis õppides ja treenides. Mõlemad olid esmakursuslased ning kohtusid trennidele eelnenud meditsiinilisel ülevaatusel.

“Jälgisin pingsalt, kes meie kooli õppima tulevad. Ühel päeval avastasin üllatusega, et treeningul on tüdruk, kes jookseb 400 meetrit kiiremini kui mina! Ainus tüdruk koolis, kes on minust kiirem,” ütleb Maicel.

Nendest said väga head sõbrad, kes kohtusid samal väljakul üheaegselt trenni tehes, jõusaalis ja loengutes. 2017.aastal noored abiellusid.

Kui tippvormis Maicel ja Shaunae läheksid sprindirajale mõõtu võtma (mida nad puhkuse ajal ei ole kuidagi nõus tegema), siis esimesed sada meetrit joostaks enam vähem võrdselt: Maiceli 100 meetri rekord on 10,99 sekundit – joostud viis aastat tagasi Ateenas. Shaunae sama distantsi tippmark on 11,19 sekundit, pärineb kaks aastat tagasi siitsamast Clermontist.

Aga pärast sadat meetrit käriseks vahe naise kasuks. 200 meetrit jookseb Shaunae ajaga 21.88 ning 400 meetrit 48.97. Maiceli 400 meetri rekordaeg (2015. aastal Pekingis) oli 50.24.

Küsimus, kumb kiiremini jookseb, teeb abikaasadele üksjagu nalja.

Distants Eesti-Bahama

Shaunae ei teadnud varem Eestist mitte midagi. “Siiani kõik uurivad, kust imelikust kohast su mees pärit on.”

Maicel ütleb, et Bahama saari tuntakse rohkem kui Eestit. Seal on soe kliima, kristallselgele sinine merevesi ning paradiisirannad. Aga tegelikult on Bahama elanike arvult Eestist väiksem, seal elab ligi 400 000 inimest.

Shaunae kodulinn Nassau asub Uibode treeningkeskusest Floridas vaid tunnise lennusõidu kaugusel ning Maicel on seal käinud mitu korda. Kuna kergejõustik on saarel väga populaarne, siis tuntakse kodulinna tänavatel Shaunae kohe ära. Väga soojalt on Bahamas vastu võetud ka Maicel. Mees ütleb, et Bahamas on ta võibolla kuulsam kui Eestis. Tullakse juurde, tervitatakse, pildistatakse. Maicel ja Shaunae püüavad tähelepanu vältida, nad proovivad meedias mitte esile tõusta. Aga fännide tähelepanu nad tüütuks ei pea, otse vastupidi. Kui Shaunae ei postitaks aktiivselt fotosid Instagrammi, ei teaks meie selle spordiduo elust väljaspool treeninguid ja võistlusi peaaegu midagi. Puhkus Bahama liivarandadel või Kariibi merel, pulmad Bahamal, paigas mille nimi päriselt ongi Paradiisisaar (Paradise Island), mesinädalad Šveitsis ja Itaalias.
KIIRE NAGU VÄLK: Shaunae Miller-Uibo (nr 7) Rio olümpiamängude 400 meetri jooksu finaalis, kus võitis kuldmedali.

Sama kuulus kui Shaunae on Bahamal ka tema vanem õde Shauntae Miller, kes osales äsja missivõistlusel Miss Bahamas Universe ja sai seal teiseks printsessiks.

Esimest korda käisid Uibod koos Eestis eelmisel sügisel. Shaunaele meeldis väga vanalinn, kuid külastati ka Põlvat. Sellest tripist on Shaunael soojad mälestused. Aga Eesti ilm oktoobri lõpus oli naisele šokk. Õues sadas ning sooja oli napilt paar pügalat. Eksootiline kaunitas mässis end paksult talveriietesse.

Kvaliteetaeg

Shaunael jäi selja taha imeline hooaeg, kus ta võitis kõik võistlused, kus osales. Tänavu näiteks on ta triumfeerinud 200 meetri jooksudes koguni üheksal korral. Kahe aasta taguselt Rio olümpialt võttis ta finišhiheitluses dramaatilise sukeldumisega kulla 400 meetris. Kahe aasta pärast tahab Tokyo mängudelt naasta kahe kullaga: nii 200 meetris kui ka 400 meetris.

Maicel ütleb, et tema põhieesmärk on vältida vigastusi. Kui saab jooksualadel kiiremaks, tuleb lisapunkte robinal.

Aga miks Bahamas nii kiiresti joostakse? 6aastaselt trennidega alustanud Shaunae ei oska vastata. “Meil on jooksugeenid,” märgib ta. “Terve minu pere on tegelenud kergejõustikuga.”

Ja kuidas saada Maicel kiiremini jooksma? Shaunae naerab ja lubab selle küsimusega “tegeleda”.

Tülitsevad Uibod enda sõnul vähe. Ja kui, siis ainult väga väikeste asjade pärast ning tülid lähevad kiiresti üle. “Oleme tavaline abielupaar,” ütleb Shaunae.

Praegu on Uibodel kvaliteetaeg, sest kui võistluskarusell taas käima läheb, liiguvad mõlemad oma radadel ja kohtuvad harvemini. Shaunae võistleb Teemantliiga etappidel Euroopas ning Maicel treenib samal ajal Floridas või läheb Götzisesse. “Õnneks on olemas Facetime, seda kasutame me kogu aeg,” ütleb Maicel.

Maicel lisab, et tegelikult on tippsportlase elu võrdlemisi rutiinne ja vähem glamuurne kui välja paistab. Vaba aega praktiliselt polegi. Ainult trennid, võistlused, taastumised.

Floridast lendasid Uibod puhkusele Euroopasse, just äsja alles olid Põlvas, tulid Maiceli vanaema sünnipäevale. Enne Ameerikasse naasmist tšillitakse veel veidi Dubais.

Pikad ja atleetlikud, lõõgastunud, elurõõmsad, aga ka napisõnalised (ning pealaest jalatallani riietatud Adidase poolt) mõnusas meeleolus Uibod lahkuvad punase Chevrolet’ga Florida leitsakusse.