Aastad on erinevad. Selle aasta finalistide hulgas ei ole näiteks ühtegi IT-valdkonna ettevõtet ega startup’i, kuigi mõnel aastal on neid olnud mitu. Näiteks eelmine Eesti konkursivõitja, ZeroTurnaroundi asutaja Jevgeni Kabanov. Samas aasta varem pälvis võidu tippadvokaat Jüri Raidla teenusmajanduse sektorist. Kõigil edukatel on võrdne võimalus.

EY Eesti Aasta Ettevõtja konkursi võitjaks ei valita üksnes numbrite poolest suuremat ja edukamat, vaid hinnatakse inimest, kes on ettevõtte edu looja. Hindamisel lähtub sõltumatu žürii ettevõtja isikust, võttes arvesse tema suhtumist ettevõtlusse avaramalt, panust Eesti majanduse arengusse ja uute töökohtade loomisse ning majandusnäitajaid. Tähelepanuta ei jää ka ettevõtja sotsiaalne panus ja ärieetika. Vastutustundlikkus nii kodaniku kui ettevõtjana õilistab inimest.

EY Eesti Aasta Ettevõtja konkursi võitja esindab kõiki Eesti ettevõtjaid. Ta kehastab meie motivatsiooni, arusaamu ja tahet saavutada midagi olulist. Tema mõtteviis ning terav ja täpne pilk peavad näitama Eesti ettevõtjatele suunda ning aitama meil jõuda soovitud ja unistatud sihile.

Käesoleval aastal said Eestis konkursil osalemise kutse enam kui 1600 ettevõtjat. Nende seast valis žürii välja finalistid, kellega saate lähemalt tuttavaks järgnevatel leheveergudel.

Eestit tuntakse ja tunnustatakse maailmas kui innovaatilist riiki. Ettevõtlikud inimesed on need, kes aitavad seda riiki arendada ja paremaks muuta – tänu neile saabki Eesti nime maailmakaardile kirjutada. EY Eesti Aasta Ettevõtja konkursi varasemad ning tulevased võitjad on kindlasti eeskujuks ja innustajaks kõigile teistele, kes tänavu konkursil osalesid või edaspidi osalevad. Võime olla uhked, et väikese riigi kohta on meil niivõrd suur hulk tublisid, andekaid ja edukaid ettevõtjaid.

Lisaks aasta ettevõtjale soovib EY konkursiga esile tõsta ka neid ettevõtjaid, kes on andnud Eesti majandusarengusse pikaajalise panuse. Nende teotahteliste ja inspireerivate inimeste tunnustamiseks annab EY välja elutööpreemia. Viimati sai selle Tiit Vähi, kelle panus nii ettevõtja kui ka poliitiku ja mitmekordse endise peaministrina on Eestis hindamatu.

Nii Eesti aasta ettevõtja 2017 kui ka elutööpreemia laureaat selgub 9. märtsil. Enne seisab finalistidel ees veel intervjuude voor žürii ees, mille põhjal langetatakse lõplik otsus.

Eesti aasta ettevõtja jaoks ei ole konkurss sellega aga veel sugugi läbi. Kohaliku tiitli saajal tuleb sõita juunis Monacosse, kus ta konkureerib 60 ettevõtjaga teistest riikidest maailma aasta ettevõtja ehk World Entrepreneur Of The Year’ tiitlile. Ürituse suurejoonelisust kinnitab fakt, et Monaco on koht, kus saavad kokku ja vahetavad ideid ärimaailma absoluutsed tipud.

Maailma aasta ettevõtja tiitlile on varem kandideerinud teiste seas Delli arvutite looja Michael Dell, ­LinkedIni asutajad Reid Hoffman ja Jeff Weiner, Amazon.comi looja Jeff Bezos, maailmakuulsa Cirque du Soleil’ asutaja Guy ­Laliberté ning tuntud mänguarendajad Mikael Hed (Rovio) ja Ilkka Paananen (Supercell).

Kõik Monaco konkursil osalenud EY Eesti Aasta Ettevõtja tiitlivõitjad on kinnitanud, et konkurss annab suurepärase võimaluse suhelda rahvusvahelise meedia ja teiste riikide parimate ettevõtjatega, luua uusi kontakte ning kuulata inspireerivaid lugusid.

Maailmas on aasta ettevõtjat valitud kolmkümmend aastat. Alguse tegi EY USAs 1986. aastal ettevõtjatele suunatud konkursiga Entrepreneur Of The Year. Konkurss on toonud avalikkuse ette tuhandeid silmapaistvaid ja tähelepanuväärseid ettevõtjaid üle kogu maailma. Eestis käivitus konkurss 2008. aastal.

EY Eesti aasta ettevõtjad läbi aegade

Jevgeni Kabanov, Zeroturnaround (2015)
Jüri Raidla, Advokaadibüroo Raidla Ellex (2014)
Peeter ja Priit Rebane, BDG Holdings OÜ (2013)
Ruth Oltjer, Chemi-Pharm AS (2012)
Priit Alamäe ja Taavi Kotka, Nortal AS (2011)
Peter Hunt, Wendre AS (2010)
Indrek Sepp, Pristis AS (2009)
Jaan Puusaag, Krimelte OÜ (2008)
Jaga
Kommentaarid