Loomulikult võib kõiki neid vahendeid kasutada ka praegu. Aga saab ka hoopis lihtsamalt. Tehnika areng on viinud praeguseks selleni, et olulisele koosolekule teise linna või riiki ei pea enam tingimata kohale sõitma – Skype ja videopilt toovad nii inimese kui ka tema sõnumi kenasti kohale ka siis, kui olla erinevates paikades.

Videopildi või projektsiooni abil saab lisaks koosolekutele ja esitlustele korraldada pidulikke sündmusi. Nii näiteks on Tartu ülikooli Tallinna esinduse kaugkoolituskursuste avaaktustel kohal ülikooli rektor – kuid mitte füüsiliselt.

Ent tänapäevased tehnilised lahendused ei hõlma ainult inimeste ja seisukohtade ning motivatsioonikõnede mugavat esitust. Moodsad 3D-programmid võimaldavad tutvustada mistahes objekte, ilma et neid oleks vaja füüsiliselt ühest kohast teise toimetada.

Möödunud on ajad, kui esitluse korraldamine oli tehnilises mõttes suur tükk tööd ja korraldamist. 

Esitlemise asemel jagatakse

Ilmneb, et isegi sõna “esitlustehnika” hakkab vaikselt minevikusõnaks saama. “Midagi ei kasuta,” ütleb Jõhvi katusefirma Katevara arendusjuht Tiit Lepik. “Mul on tahvel, kuhu võib vajadusel joonistada või kirjutada,” viitab ta paberipoognate poole.

Hetk hiljem saab ta aru, et jutt käib sellest, kuidas näidata erinevaid tabeleid, jooniseid korraga kõigile, kes koosolekul viibivad. “See pole esitlemine, see on jagamine,” muigab Lepik. Jagamine käib Katevaras voogedastusmeetodil, töövahendiks Google Chromecast. Sellega saab saata erineva info nii telekasse, arvutisse kui ka nutitelefoni.

“Chromecasti kasutamine tähendab, et näiteks koosolekul pole vaja suurema seltskonnaga ühe arvuti taga olla, vaid inimesed saavad sinu arvuti või telefoni pilti suurelt ekraanilt vaadata,” selgitab Tiit Lepik ning lisab, et pärast seda, kui Katevara selle süsteemi kasutusele võttis, muutusid Chromecasti pulgad ja äpid kiiresti populaarseks ka teiste Jõhvi ettevõtjate hulgas.

“Raha saab niimoodi päris korralikult kokku hoida,” märgib Tiit Lepik ja põhjendab, et kui varem oleks tulnud esitlustehnikat soetada paari tuhande euro eest, siis nüüd, kus kõigil on oma nutiseadmed, saab jagamiseks vajaliku kätte mõnekümne euro eest. Edasi on vaja vaid wifi-ala – ning loomulikult mõtteid, mis on jagamist väärt.

Jaga
Kommentaarid