Aasta ettevõtte ja aasta välisinvestori tunnustuse EASi ja Eesti Kaubandus-Tööstuskoja ettevõtluse auhinna konkursil sai Estonian Cell. Tegemist on Austria kontserni Heinzel Group kuuluva firmaga, mida Eesti meedias on sageli ka tselluloositehaseks nimetatud. Firma ise ütleb, et tegeleb haavapuitmassi tootmisega. Firma on investeerinud miljoneid keskkonnahoidu. Sellest hoolimata on meedias avaldatud ridamisi artikleid, kus süüdistatakse firmat nii merereostuses kui ka keskkonnale ohtlike mudakuhilate rajamises.

Oktoobris sai aga firma tunnustuse just keskkonnaalaste välisinvesteeringute eest. Selle kohta, kas merereostus oli ikka reostus ja kas Kundas asuva tselluloositehase kohta käiv kriitika on õige, vastab küsimustele kolleegide poolt kõrgelt hinnatud firma juht Siiri Lahe.

Tundub üsna julge samm, et Eesti, kes veel hiljuti ei andnud ühele tselluloositehasele rohelist tuld, andis nüüd teile aasta ettevõtte tiitli. Kas eestlased on tselluloositehase suhtes kuidagi vaenulikumad kui teiste ettevõtete puhul?

Mulle tundub, et paljud eestlased ei oska üldse tööstuse väärtust majandusele hinnata ja mitmed hirmud on seotud meie ajaloo ja minevikuga. Tööstusest rääkides on eriti üle keskea eestlaste mälus kujutluspildid nõukogudeaegsetest tehastest, nende keskkonnakuvand ei olnud enamasti kõige parem.

Nooremad eestlased on kasvanud üles Eestis, kus tööstuse roll on olnud suhteliselt väheoluline, ja neil pole seetõttu olnud võimalustki näha tänapäevast ja keskkonnahoidlikku tööstust. Estonian Cellis kasutame alates tehase käivitamisest 2006. aastal maailmatasemel parimat võimalikku tehnikat, mis tagab vastavuse rangeimatele keskkonnanõuetele.

Oluline on ka selgitada, et Estonian Cellis toodame me puitmassi, mille tootmistehnoloogia ja -protsess suuresti erinevad tselluloositootmisest. Kui tselluloositootmises puitu n-ö keedetakse ja töödeldakse spetsiifiliste kemikaalidega, siis puitmassi tootmisel purustatakse puit mehaaniliselt ja vajaliku heleduse saavutamiseks kasutame ainult keskkonnasõbralikke kemikaale.

Kas tunnete, et peate pidevalt n-ö mööda joont kõndima?

Tänapäeva maailmas, vähemalt Euroopas, ei ole võimalik käigus hoida tööstust keskkonnanõuetest mitte hoolides. Keskkonnanõuete järgimine ja vastutustundlikkus on integreeritud meie kõigisse protsessidesse ja see on loomulik osa igapäevatööst.