Golfimänguga oli Tarmol esimene kokkupuude pea kakskümmend aastat tagasi, kui tuttav golfimängija korraldas greencard'i kursuse. „Tollal tundus see mäng kallis ja pisut kaugel käia, sest ainus rada oli Niitväljal. Kolm-neli aastat tagasi sattusin uuesti proovima ja tekkis hasart. Need, kes on jäänud mängima, tunnistavad, et hasart neelabki endasse. Iga klubi juures on päris suur hulk mängijaid, mis teeb mängimise põnevaks,” sõnab ta.

Tarmo möönab, et golfimäng on Eestis hooajaline, kus ilm seab omad piirid. Sellel kevadel läks ta rajale juba paarikraadise plussiga. Innukamad mängijad pikendavad hooaega talvel lõunamaa mänguväljakutel mängides.

Ta toob golfimängu juures välja olulise faktori, mis hoiab mängijaid põnevil. „Sul on mängu ajal võimalus teha maailmatasemel ühekordne sooritus. Ükskõik kui vilets vend sa oled, aga näiteks lööd palli 150 meetri kauguselt augu kõrvale, tuleb vinge golfar ja ei suuda seda teha. Need õnnestumise hetked sunnivad tagasi väljakule tulema,” selgitab ta.

Golfimängus kasutatav handicap'i punktisüsteem tekitab võistlushasardi. Mängijatel on harjutusringid, mille tulemuste järgi arvutatakse mängija reiting. Võistluste ajal võistleb igaüks vastavalt oma tasemele. Koefitsiendisüsteem ühtlustab tugevama võistlejaga võisteledes punktid. „Parandad oma taset ja langetad oma handicap'i,” sõnas Tarmo, kes ise pole treeneri abi kasutanud, vaid harjutas alguses omaette harjutusplatsil. „Samal ajal hakkad ikkagi väljakul mängimas käima, nii õpid kõige kiiremini reegleid ja kuidas väljakul käituda. Mängid suurema osa ajast koos nendega, kes juba rohkem teavad ja oskavad. Muidugi on kõige lihtsam võtta treener, aga tavaliselt võetakse treener siis, kui soovitakse oskusi süvendatult arendada,” räägib ta.

Aeg maksab rohkem

Sageli peljatakse golfimängu selle kulukuse pärast. Tarmo selgitab, et pigem on golfi juures kõige kulukam faktor aeg – seda tuleb muude tegemiste kõrvalt leida. Golfikeppide hinnad on üsna soodsad ja aastane klubi osamaks on vastuvõetav. „Golfi võib mängida väga kulukalt, käia talvel välismaal mängimas, ja samas soodsalt. Kasutatud varustust saab osta juba 100 euro eest, uut tippvarustust on võimalik soetada mitme tuhande eest,” selgitab ta. „Kes vähegi tihedamalt mängib, sellel tasuks endale golfivarustus soetada. Algul laenad ikka sõbra oma.”

Mehe sõnul on golf kõva vaimu mäng, kus kõige raskem on keskenduda järgmisele löögile, kui oled eelnevalt teinud kas väga viletsa või ülihea löögi. „Tuleb võtta teadmiseks, et võid teha ilusaid lööke ja samas viskab sisse halbasid lööke. Tulemuste pärast ei tohi veel närvi minna, tuleb realist olla. Mängus saavutad sellise taseme, millesse sa panustanud oled. Seega keskendud järgmisele löögile.”

Jaga
Kommentaarid