Seitsmetärnine Burj Al Arabi hotelli kuninglik sviit. Viis tärni on säärase luksuse eest ilmselgelt vähe.

5. Issad Rebrab

Vara väärtus 4 miljardit USA dollarit

Issad Rebrabi seniseks elutööks on Alžeeria suurima erakapitalil põhineva ettevõtte Cevital asutamine. Rebrab juhib enda valduses olevaid maailma suurimaid suhkru rafineerimistehaseid, mille tootmisvõimsus küünib kahe miljoni tonnini aastas. Cevital on ostnud majanduskitsikuses olevaid Euroopa ettevõtteid, nagu Prantsue Groupe Brandt või Itaalia terasetööstused. Ärimehel on kavas rajada Brasiiliasse terasetehas, et luua rongiteed, mis parandavad suhkru, maisi- ja sojajahu transpordi logistikat. Rebrabi viis last töötavad Cevitalis.

4. Hussain Sajwani

Vara väärtus 4,1 miljardit USA dollarit

Hussain Sajwanile kuulub Dubais asuv kinnisvaraarendusettevõte Damac Properties, mille asutas 2002. aastal. Äri ajamist alustas Hussein toiduteenuste valdkonnas, toitlustades Ameerika Ühendriikide sõjaväe- ja ehitusgiganti Bechtel.

2013. aastal pani Damac seljad kokku Donald Trumpiga, et luua Dubaisse kaks Trumpi kaubamärgiga golfiväljakut. Sajwani on tuntud ekstravagantsete turundusvõtete poolest, pakkudes vahel korteri ostjale kauba peale Lamborghinit.
Hussain Sajwani osalusel loodud Trump International Golf Club Dubais.

3. Majid Al Futtaim

Vara väärtus 4,6 miljardit USA dollarit

Majid Al Futtaim pani püsti 1992. aastal jaemüügi- ja meelelahutusgigandi Majid Al Futtaim Holding, tuntud kui MAF.

MAF omab ja haldab 12 hotelli ja 21 kaubanduskeskust, sealhulgas Dubai ostukeskust Mall of the Emirates ja ostukeskust Kairos. Samuti on tal ainuõigus hallata Prantsuse äriühingu Carrefour hüpermarketeid kogu Lähis-Idas, Põhja-Aafrikas ja Kesk-Aasias. Grupp teenis 2016. aastal kasumit 760 miljonit dollarit.
Üks paljudest Majid Al Futtaimile kuuluvatest ostukeskustest – Mall of the Emirates Dubais.

2. Abdulla Al Ghurair

Vara väärtus 5,7 miljardit USA dollarit

Abdulla Al Ghurair asutas 1967. aastal Araabia Ühendemiraatide vanima erapanga Mashreqbank. Tema valdusettevõte tegutseb nii toiduainete, ehituse kui ka kinnisvara valdkonnas. Mehele kuuluv Al Ghurair Foods on Lähis-Ida suurim makaronitootja, mille kaupu müüakse kaubamärgi Jenan all. Tema ehitusfirma tegi maailma suurima hoone Burj Khalifa fassaadi ja aitas ehitada Dubai metroojaama. Vend Saif Al Ghurair on samuti miljardär.
Burj Khalifa Dubais – maailma kõrgeim pilvelõhkuja, mille fassaadi tegi Abdulla Al Ghurairi ehitusettevõte.

1. Nassef Sawiris

Vara väärtus 7 miljardit USD

Egiptuse kõige jõukamast perest pärit 57-aastane Nassef Sawirise isa ja vend on samuti miljardärid. 2015. aastal jagas mees oma ehituskontserni Orascom kaheks erinevaks äriüksuseks: OCI ja Orascom Construction. OCI on tehastega Texases ja Iowas üks maailma suurimaid lämmastikväetise tootjaid. Orascom Construction on aga ehitussektoris tegutsev ehituskontsern. Mehe portfellist leiab nii tsemendihiiglase Lafarge Holcimi kui ka Adidase aktsiaid.

Allikas: Forbes


Jaga
Kommentaarid