Maria Montessori praktilisi nõuandeid

Loobu ebavajalikest asjadest
Lastetuba peaks olema lihtne ja loogiline. Seal ei tohiks olla liiga palju mänguasju ega suuri ning väga kõrgeid mööbliesemeid.

Riiulid ja mänguasjad
Väikelapsed vajavad madalaid riiuleid, milleni on kerge ulatuda. Sellisel viisil on neil rohkem võimalusi endale meeldivate tegevuste (näiteks erinevate mängude) harrastamiseks ning see arendab iseseisvust. Toole ja laudu ostes tuleks samuti arvestada lapse pikkusega, et tal oleks mugav neid kasutada.
Ühel riiulil võiks olla ainult üks mänguasi, aga kui neid on rohkem, peaksid need olema pandud korvi või kasti. Vaheta riiulil olevat mänguasja, et lapsel oleks vaheldust. Selline viis pakub palju hüvesid: last ei kurnata liigsete võimalustega ning boonuseks käib toa koristamine alati kiirelt ja kergelt.

Loo lapsesõbralik töö-/õppimiskeskkond
Kirjutuslaud peab vastama lapse pikkusele, niisamuti riiul, kus on raamatud ja mõned kaunistused. Last arendab ka nurgake, kus on värvipliiatseid, pabereid, tahvel, liimipulk jms. See arendab loovust ning oskust oma kätega midagi ise teha.

Lapse magamiskoht
Montessori soovitab väikelapse magamiskohaks madratsit, mis on põrandal (mitte voodit või nari), sest nii on lapsel ise võimalik otsustada, millal ta magama läheb ja hommikul oma toas toimetama hakkab. Kuigi see idee tundub kohati ebatavaline, kinnitab Montessori meetod, et lapsed arenevad nii kiiremini. Voodis peaks olema tekk, mis sätitakse igal hommikul korda ja mida vajadusel puhastatakse, et voodi paistaks pisikesele alati ahvatlev ja mõnus.

Riietumine
Ideaalne kapp on madalate riiulitega ja võimalusel on seal koht riidepuude riputamiseks – kõik lapse käeulatuses. Pane lapsele valmis puhtad riided, mida ta saab ise selga panna.

Toa kujundamine
Huvitavad pildid, tahvel joonistamiseks, lapse enda tehtud kunstiteosed, kell, valgustid ja peegel – kõik asetatud lapsele sobivale kõrgusele. Lülitid ja võimalusel ukse käepidemed võiksid samuti lapse käeulatuses asuda.

Valge minimalism
Valge värv pakub elegantsust ja puhtust igasse ruumi, kus seda rakendada. Valge värv lisab ruumile suurust ning päevavalgus loob huvitavaid, kuid lihtsaid kujundeid ja jooni. Vältimaks ruumi monotoonseks muutumist, võiks valgesse ruumi paigutada värvilisi detaile, näiteks mänguasju ja raamatuid.

Onn või telk keset tuba
Lapsed imetlevad onne, telke ja pesasid – need seostuvad neile multikate ja lastefilmide, seikluste ning iseseisvusega. Kui sul ei ole tagaaeda koos piisavalt suure puuga, et onni ehitada, või kohta telgi ülespanekuks, siis miks mitte luua lapsele onn ta enda tuppa. Üks hea mõte on teha lapsele voodi, millel on maja kuju.

Käsitöö ja kunst
Kui oled märganud, et sinu lapses peitub kunstnikuverd, siis kohanda tuba ta huvide järgi.

Rohelus
Õpeta oma pisikesi juba varakult loodust armastama. Too tuppa rohelisi toone või taimi. Kleepige koos toa seintele loomapilte või pange maha roheline murulaadne vaip.

Teadlase tuba
Kui laps eelistab raamatuid mänguasjadele, siis kujunda tuba vastavalt pisikese teadlase vajadustele.

Tähistaeva võlud
Kui elate linnas, kus on öösel tähti vaevu näha, siis võib tähistaeva luua ka lapse magamistuppa. Kleebi lihtsalt lakke või seinale helendavaid tähekleepse ja särav tähistaevas viib lapse igal õhtul unistuste maale.

Jaga
Kommentaarid