Kuninglik väike lõvi

Väikese lõvina tuntud löwchen on üks maailma haruldasemaid koeratõuge. Tema juured ulatuvad tagasi renessansiaegsesse Prantsusmaale, kus koerakest on kujutatud pajudel maalidel ja joonistustel kui seltsilist toonasele eliidile. Tõug ei ole 600 aasta jooksul palju muutunud. Nad on endiselt suurepärased seltsikoerad, kuid on ennast tõestanud ka väga sõbralike ja kergesti õpetavate koertena. Nad sobivad imehästi lastega peredesse, on sõbralikud teiste loomade ja inimeste vastu. Löwchen’id on ülitundlikud helide suhtes ning kipuvad palju haukuma. Kutsikana õpetades saab seda tüütut kommet edukalt vältida. Tõug on hea tervisega, geneetilisi haigusi on teadaolevalt väga vähe, mis tagab koerale ja perekonnale üsna murevaba elu. Koera päritolu on siiski pisut segane. Ühed arvavad et koerake on tänapäevase puudli eelkäija ning pärineb pigem madalmaadest. Teised jällegi arvavad, et tõug pärineb Vahemere kallastelt ning on aretatud bichon’i tõust. Kolmandad on aga arvamusel, et tõu esivanemad võivad olla ristatud Tiibetist kaasa toodud koera ja kohalike spitsi või terjeri tüüpi koertega.

Inglismaale jõudis koer 1968. aastal ning kennel tunnistati 1971. aastal. Samal aastal jõudis ka löwchen Ameerikasse, kus teda toona tunti nime Lõvi Koer all. Ametlikult muudeti nimi veel samal aastal löwchen’iks.

Ilmselt ei ole sellise koerakese soetamine teab mis lihtne ettevõtmine. Veel 30 aastat tagasi oli koerakesi registreeritud terves maailmas vaid 65. Nüüdseks on see arv mõnevõrra kasvanud. Hinnad kutsika eest algavad 8300 eurost.

Samojeed – imearmas jääkarupoeg

Siberist pärit samojeedi peetakse samuti üsna väärtuslikuks koeratõuks. Seda mitte ainult seetõttu, et nad on suurepärased kelgu- ja jahikoerad, vaid ka vahvad mängukaaslased, sõbralikud ning enamasti rahuliku iseloomuga.

Esimesed samojeedid jõudsid Euroopasse 19. sajandi lõpuaastatel, mil inglise loodusuurija Ernest Kilburn Scott tõi uurimisreisilt Siberist kaasa kaks samojeedi – ühe isase ja ühe emase koera. Pärast 1920ndaid pole Siberi koeri tõuaretuses enam kasutatud.

Samojeed ei sobi valve- ega teenistuskoeraks. Karjakoertena on neile iseloomulik võtta perekonda oma karjana ning saavutada kõrgeim võimalik koht. Seda tuleb koera võtmisel silmas pidada ning kutsikast peale õpetada, milline on koera koht perekondlikus hierarhias. Heast kennelist pärineva samojeedi kutsika hind võib küündida 6000 euroni.

Tiibeti mastif – vihane võitleja

Tiibeti mastifit peetakse maailma üheks suurimaks ja paremaks valvekoeraks. Ajalooliselt pärineb tõug Himaalaja mäestiku piirkonnast, kus neid kasutati valvamaks lambaid kiskjate eest. Arvatakse, et mastif pärineb Tiibeti hundist, kelle karvastik on peaaegu must ning kes elutses kõnnumaadel ja on harjunud raskete elutingimuste ning suurte temperatuurimuudatustega. Himaalaja kloostri lähistelt leitud koopamaalingud on tõestuseks sellele, et koeri on kujutatud eelkõige valvekoertena. Kirjanduses on tõugu esmakordselt mainitud 1221. aastal e.m.a.

Tõugu on alati ümbritsenud kummalised müüdid ja legendid. Tiibeti platoolt Bhutani, Mongooliasse ja Nepali levinud koerad on aastasadade jooksul välja arenenud karmide elutingimuste ning loodusliku valiku tulemusena, mida inimese käsi on väga vähe mõjutanud. Veel mitte väga hiljuti oli Tiibetis kasutusel valvekoera aretusmeetod, mille käigus lahutati kutsikad emast ning suleti koopasse. Kord nädalas lasti sinna kinnipüütud hunt, kellega kutsikad oma elu eest võitlema pidid. Sellisel meetodil jäi kutsikatest alles ainult üks, kes koopast välja lasti ning koeraks tehti.

On andmeid Tšingis-khaani koerarügemendist, mis koosnes hoolikalt valitud Mongooliast ja Tiibetist pärit hiiglaslikest valvekoertest. Metallturvisesse riietatud sõjakoerad olid kasutusel nii rünnaku kui ka tagala kaitseks.

Erinevatest piirkondadest pärit koerte välimus varieerub. Näiteks tähendab valge laik koera rinnal Mongooliast ja Tiibetist pärit valvuri vapra südame tundemärki. Sellised koerad kaitsevad oma hoolelauseid elu hinnaga. Valge sabaotsaga koeri peetakse argpüksideks ning üleni valget koera hoopis erakordseks õnnetoojaks.

Nende truude valvekoerte hinnad võivad küündida kuni 6000 euroni.

Vaaraokoer –andekas jänesekütt

Graatsiline vaaraokoer on pärit Maltalt ja on ühtlasi Malta rahvuskoer. Teadaolevalt on tegemist ka maailma vanima koeratõuga, kelle juured ulatuvad tagasi kuni 3000 aastani e.m.a. Vaaraokoera kujul on tegemist intelligentse jahikoeraga, kellega käidi peamiselt jänesejahil. Välimuselt on ta graatsiline ja kuninglik. Koera eripära on võime punastada. Seda võib juhtuda suurest rõõmust või vastupidi, häbelikkusest. Nii muutuvad tema nägu ja roosa nina veelgi roosamaks.

Tegemist on üsna isepäise koeraga, kellel on tugevalt arenenud jahiinstinkt. Ta on seltskondlik ning naudib inimeste ja teiste koerte seltsi. Küll aga peab olema ettevaatlik teiste kodus olevate väiksemate loomadega. Neid tuleb vaaraokoera kutsikale kohe tutvustada, vastasel juhul näeb koer neis saaklooma.

Maailma vanima koera kutsika saab endale lunastada 5500 euro eest.

Rotveiler – mitmekülgne teenistuskoer

Rotveiler on tuntud kui pere- ja valvekoer, kuid tegelikult kasutatakse tänapäeval rotveilereid peamiselt teenistuskoertena. Nagu ka mastifid, on ajalooliselt rotveilereid kasutatud sõjakoertena. Arvatakse, et just neid koeri kasutati antiikajal vaenlase ründamiseks ja sõjalaagrite kaitseks.

Oma nime on nad saanud Lõuna-Saksamaa linna Rottweili järgi, kus lihakaupmehed kasutasid neid karja- ja valvekoertena, samuti veokoertena, kes olid füüsiliselt võimekad edukalt koormavankrit tõmbama. Ajapikku kadus nende kasutamine veoloomadena ning leiti rakendus teenistuskoerte kujul.

Iseloomult on nad truud, usaldusväärsed, töökad ja ohu korral kartmatud. Hea vereliini koerad maksavad üsna palju. Kutsika eest tuleb välja käia ligikaudu 5000 eurot.

Ääretult kallid luksustooted, mida peremehed ostaksid

Ilmaasjata ei öelda, et koer on inimese parim sõber ja parimale sõbrale ei ole justkui millestki kahju. Üks agar koeraomanik tegi oma lemmikule neli miljonit eurot maksva tiaara. Kahjuks ei valmistanud suursugune kingitus koerakesele kuigi palju rõõmu, kuna raske krooni all oli peakest raske püsti hoida.

On täiesti tavaline, et staarid saavad väisatud üritustelt kingikoti hooaja kuumimate toodetega. See on hea viis toodete reklaamimiseks. Tuleb välja, et kingikotte jagatakse ka staaride neljajalgsetele sõpradele. Extra Award Lounge jagas külalistele 1000 euro väärtuses koerakotte, mis sisaldasid muu hulgas tikitud mähkmekotti, mänguasjakomplekti ja Bark Avenue disainitud kaelaehet ning palju muud.

Luksust armastavatele kiisudele on turule toodud eksklusiivne magala. Puidust ja mustust hülgavast kangast valmistatud kassipesa võimaldab kiisul turvaliselt tukastada ja niisama oleskleda. Hooliv kassisõber kergendab kukrut 1163 euro võrra, et võimaldada lemmikule parim uni.

Roberto Cavalli ei ole endale nime loonud ainult ilusaid mehi, naisi ja lapsi riietades, vaid ka nende neljajalgsed sõpru. Külmema ilmaga on mõnus veluurdress selga tõmmata või pärast kosutavat vanniskäiku kamina ees hommikumantlis mõnuleda. Hinnad on aga inimestele kohased, jäädes vahemikku 90–1000 eurot.

Hirmkallis hommikumantlis uneledes kuluks üks sutsakas koerteparfüümi marjaks ära. See aitab kutsikal pärast vanniskäiku kauem värske püsida. Parfüüm Sexy Beast sisaldab patšulit, mandariini ja muskaatpähkliõli, mis aitab pikendada koera karva värsket olekut. Parfüümi eest tuleb välja käia natuke üle 50 euro.

Kuninglikust soost koerakesele sobib ainult kuninglik ase. Louis XV Pet Pavilion on kindlasti uhkemat sorti ase kui vana flanelltekk. Siiski ei pruugi selle soetamine sobida igale koeraomanikule. Prantsuse roosipuust valmistatud 18. sajandi stiilis ase valmistatakse tellija soovil ning võib maksta kuni 20 000 eurot. See hind ei sisalda sisu, see tuleb omanikul ise osta.

Roberto Cavalli ei ole ainuke moemaailma ikoon, kes karvastele sõpradele mõtleb. Ka Versace’i moemaja on loonud ainulaadse Barocco Pet Bowli, kust koer või miks mitte ka kass sööb tunduvalt meelsamini. Tegemist on peene portselaniga, mis on kaunistatud 22-karaadise kullaga. Hinnaks 628 eurot.

Eesti kliima on väga heitlik, sellepärast ongi ühel lugupeetud koeral garderoobis päris oma naaritsakasukas. Hartman & Rose on koertele suunatud luksustoodete tootja, kelle valikus on nii portselanist söögikausse, aksessuaare kui ka riideid. Naaritsakasuka eest küsitakse 600 eurot.

Jaga
Kommentaarid