Kui varasemalt kasutati toidutegemisel üksnes soola ja pipart, siis ajaga on inimesed muutunud järjest julgemaks ja on valmis katsetama ka uusi maitseid, tuues sellega ellu pisut eksootilisemaid maitseelamusi. Inimeste teadlikkus on kasvanud eelkõige tänu võimalusele reisida erinevatesse eksootilistesse riikidesse, kus proovitakse erinevaid maitseid, tuuakse neid siis reisidelt kaasa ja jagatakse ka sõpradega. Kindlasti aitab siinkohal kaasa ka interneti olemasolu, kust on võimalik leida väga palju uut ja huvitavat informatsiooni erinevate rahvustoitude ning neis kasutatavate maitseainete ja ürtide kohta. Ehkki pipar ja sool ei kao meie köögist kuhugi, tasub aeg-ajalt proovida ka uusi maitseaineid ja maitseid, sest toit on alati parem, kui seda on eelnevalt maitsestatud.

Tervislikud maitseainesegud ja maitsesoolad

Vürtsimeistrid pakuvad erinevaid maitseainesegusid ja maitsesoolasid, mis on loodud kohapeal välja töötatud retseptide järgi. Seetõttu leiab erinevate vürtside hulgast palju uut ja põnevat, mis ei sarnane teiste tootjate pakutavaga. Vürtsimeistrid ei kasuta oma toodetes maitsetugevdajaid ega säilitusaineid ning tervislikuma koosluse saavutamiseks on maitseainesegud väiksema soolasisaldusega. Paljudes maitseainesegudes sool üleüldse puudub.

Üheks erilisemaks Vürtsimeistrite maitseaineseguks on maitseainesegu aedviljadele, mis sobib hästi ahjus valmistatavate juur- ja aedviljade maitsestamiseks või suvel aedviljade grillimiseks. Särtsakas maitseainesegu sobib aga hästi ahju- või grill-liha maitsestamiseks. Nagu nimigi ütleb, on segu särtsakas. Särtsakust annavad segule maitseained, nagu nelk, vürtspipar ja suitsupaprika.

Tootevalikust leiab ka erilisemaid maitsesoolasid, nagu Mönusa maitsesoola, millest on saanud paljude eestlaste lemmik. Selle segu fenomeniks on purustatud kadakamarjad, mis annavad toidule kadakase ja puiduse aroomi, sobides hästi erinevate suppide ja kastmete maitsestamiseks või kasvõi tomati maitsestamiseks võileival. Huvitavaks maitsesoolaks on ka Vahemere-hõnguline maitsesool, mis sobib väga hästi omletile, praemunale või hoopis suppidele lisamiseks.

Valikust leiab ka puhtaid maitseaineid, nagu tomatihelbeid, fenkoliseemneid, kuivatatud küüslaugulaaste, vürtsköömneid, jahvatatud sidrunheina jne.

Vürtsimeistrite tooteid leiab paljudest erinevatest jaemüügikettidest üle Eesti.

Marineeritud sealihalõigud

Koostisosad:

4 x 150 g seakaelakarbonaadi
2 viilutatud sibulat
2 spl maitseainet sealihale (VÜRTSID)
1 tl küüslaugulaaste (VÜRTSID)
1 tl soola
300 g tomatikastet
150 g gaseeritudvett

Valmistamine: Sega kokku kõik marinaadi ained, lisa karbonaadilõigud ja patsuta marinaad lihale.
Jäta liha 2–3 tunniks maitsestuma. Grilli!

Jaga
Kommentaarid