“Laua taha kindlasti valge ratastega tool. Õppetöö läheb kiiremini, kui saad end vahepeal keerutada. Ja nii tulevad mõtted ka paremini. Ka prügikast peab olema. Lisaks suur valge voodi,” loetleb Eliise üles vajalikke meelepäraseid mööbliesemeid. Kindlasti peaks tuba olema heledates toonides, sest Eliise sõnul teevad heledad värvid toa hubaseks.

“Riidekappi läheb ka vaja. See peaks sarnaselt ülejäänud mööbliga valge olema ja kindlasti peegliga. Siis on vahepeal lahe ennast peeglist vaadata ja kooli minnes riideid klapitada,” ütleb neiu.

“Mina pole lapse toas midagi muutnud peale selle, et tõime koolilaua lisaks. Toas ruumipuudust pole ja laud mahtus lisaks kõigele tema nn titetuppa kenasti ära. Ma pole poja tuba veel koolilapse vajadusi järgides ümber kohandanud, sest kooli minnes ei saa ta veel suureks – tahab endiselt mängida. Nii on toas õppimisnurk, magamisnurk, mängunurk laua ja toolidega. Kapid ja riiulid paiknevad kõik veel madalal. Põhiliselt ongi riiulid, kuhu asjad ära mahuvad,” selgitab kooliteed alustava Kristjani ema Heti.

KASULIKKE SOOVITUSI

Silmade kaugus monitorist on 50–70 cm
Arvutihiir ja klaviatuur olgu ühel kõrgusel
Kasuta randmetoega hiirematti
Töökoha valgustugevus peab olema 500 luksi
Valgus ei tohi jätta käe varju ega kuvarilt tagasi peegelduda
Toolil istudes peavad lapse jalad ulatuma maha nii, et põlved on kõverdatud täisnurga all
Seljatugi peab selga toetama ning jälgima selle anatoomilisi kõverusi

Küsi lapse arvamust

Sisustusweb soovitab oma toa kujundamistöösse kindlasti kaasata ka peatse koolilapse. Planeerimine aitab varakult uude rolli sisse elada. Tark tegu on koos lapsega läbi arutada, kus miski võiks paikneda, et õppimine sujuks ladusalt ja kõik vajalik asuks käe-jala juures. Kus võiks hoida trenniasju, kus hobidega seonduvat jne. Et tuba oleks lihtne korras hoida, olgu igal asjal kindel koht. Samuti vältige asjade ülekuhjumist. Tähelepanu hajutavad ja silmi rikkuvad arvuti ning televiisor võiksid paikneda pigem kabinetis või elutoas.

Valige lapse vajadustele vastav mööbel. Et jaguks piisavalt panipaiku (laua alla lükatav sahtliplokk, kapid-riiulid, lisaks mitmes suuruses papist siltidega karbikesi), riiuliorganiseerijaid jne. Samuti lapse kasvuga sobivad või reguleeritava kõrgusega tool ja laud. Mööndusena võib reguleeritav olla ka ainult tool, kuid siis peab lisama muudetava kõrgusega jalatoe.
Koolilapse toas võiks nähtaval kohal tiksuda ka seinakell. Omal kohal on siin seinale kinnitatav kork- või kriiditahvel, kuhu saab hõlpsalt riputada-kirjutada vajalikku teavet.

Töölaud paigutage traditsiooniliselt akna alla või otsaga akna suunas. Narialune koolilaud võtke kasutusse vaid hädavariandina, kui ruumi napib. Õppetöö sujub hõlpsamalt, kui igapäevaselt vajaminevate asjadega kapid-riiulid-sahtlid asuvad kohe töölaua juures.

Kui vanemates klassides lisandub lapse tuppa arvuti, pöörake varakult tähelepanu laua suurusele, et õpikutele-vihikutele jääks piisavalt ruumi.
Hiljem on tark tegu soetada eraldi arvutilaud. Sel juhul peab kirjutuslaud jääma kindlasti loomuliku valguse saamiseks eelistatud asukohta ehk akna alla. Samas jälgige, et arvutilaud oleks paigutatud nii, et päevavalgus (ka laualambi valgus) kuvariekraanilt tagasi peegelduma ei hakkaks. Pidage meeles sedagi, et arvutiekraan peab silmadest vähemalt 50 cm kaugusel asetsema, soovitatavalt kaugemalgi.

Lapse kooliikka jõudes on õige aeg valida vajadustele vastav töötool. Ühest valemit õige tooli leidmisel pole, kõige kindlam on minna koos lapsega poodi ja erinevaid proovida.

Õige valgustus hoiab silmi

Koolilaps vajab kindlasti laualampi. Et tavapäraselt paikneb valgusti keset lage, aga töölaud asub akna all, langeb kunstvalgus laua ääres istujale selja tagant ja tekitab tööpinnale varje. Kõige mugavam on liigendiga lauavalgusti, mille valguse suunda saab vastavalt vajadusele muuta. Töökoha valgustugevus peab olema 500 luksi. Selle tagamine eeldab lisaks laualambile korralikku üldvalgust, mis võimaldab ruumi ühtlaselt valgustada. Kasutades üksnes suuri valguse ja varju kontraste tekitavat kohtvalgustust, lapse silm pigem väsib. Üldvalgustuseks sobib hästi difuusse kupliga lamp, mis kumab ühtlaselt igasse suunda, näiteks valge opaalkupliga plafoonvalgusti. Hea, kui valguse hulka saab lülitist lihtsalt muuta, sest see võimaldab ruumis meeleolu luua.

Laualamp paigutage nii, et see ei peegeldaks kuvarile ega jätaks käe varju tööpinnale. Lastetoalamp peab olema alt kaetud läbipaistmatu klaasi või plastiga, mis ei takista valguse levikut, kuid ei sära otse silma. Valgusti kuplid võiksid olla mittepurunevast materjalist, vältige teravaid servi ning käeulatusse jäävad lambid ei tohi kuumeneda. Ohutu võimalus on leedvalgustid. Lisaks aitab nende kasutamine säästa, kui lapse toas põleb tuli öö läbi või lahkudes unustatakse valgustus kustutada. Teine võimalus on kasutada energiasäästulampe.

Üks reguleeritava valgustugevusega lamp võiks asuda ka voodi kõrval, sest vahel tahab laps enne uinumist lugeda, vahel hämaruses muusikat kuulata.