Hasartmängud on paljudes riikides oluline majandusharu. Samuti on see üks vanemaid meelelahutusviise, ulatudes tagasi Vana-Rooma aega. Juba oktoobris täituvad Pariisis Longchampi areeni tribüünid tuhandete pealtvaatajatega ja lahti läheb üks Euroopa uhkemaid hobuste võiduajamisi Prix de l’Arc de Triomphe. Luubi all on teisedki maailma tuntumad ja põnevamad pika ajalooga hobuste võidusõidud. Need on sündmused, kus näeb kroonitud päid, kohalikku koorekihti ja kuulsusi.

Glamuurselt võiduajamiselt ei puudu luksus ja ojadena voolav šampanja. Selles Staatuses peatume põgusalt šampanjal, mis leiti paar aastat tagasi Ahvenamaa arhipelaagist. Juttu tuleb teistestki kallitest kihisevatest jookidest.

Hea joogi kõrvale sooviks ka hõrku gurmeeelamust. Seenemets pakub suurepärast lõõgastust, virgutades keha ja tekitades ehk paarilisega pisut hasartigi, kes rohkem ja uhkemaid söögiseeni korjab. Itaallased armastavad samuti seenelkäiku. Eriti Piemonte metsadesse, kust hea õnne kohal võib leida maailma kalleima ja gastronoomiamaailmas armastatuima seene – Alba valge trühvli. Tuber magnatum’i ehk tõelise trühvli perekonda kuulub teisigi imelisi söögiseeni.

Pariisis toimub sel sügisel ka teine oluline sündmus – Mondial de l’Auto, kus meeli kütavad innovaatilised suunad autotööstuses. Heidame pilgu ja saame osa.

Peatume põgusalt ka maailma tähtsaimatel poliitikutel ja vaatame, millega ning millistes tingimustes reisitakse. Kelle lennuk on kõige uhkem ja kes kasutab sihtkohta jõudmiseks hoopiski liinilendu.

Pimedal novembrikuul tähistab kristlik maailm härdalt hingedepäeva, mõeldes tagasi esivanematele ja teistele siit ilmast lahkunutele. Mehhiklased seevastu tähistavad samal ajal Dia de Muertost ehk surnutepüha – rongkäikude, pillimängu, kirevate altarite ja kostüümidega. Saame osa värvikirevusest, mis teeb meie sügisõhtud helgemaks.

Toredat lugemist!

Hille Tressum-Gramond

Jaga
Kommentaarid