Multifunktsionaalne abivahend oma tervise jälgimiseks. Tänapäeval võib aktiivsusmonitori kohata pea iga kolmanda vastutuleva inimese randmel, ja imestada pole siin midagi – aktiivsusmonitorid on stiilsed, enamasti veekindlad, panevad inimese rohkem liikuma ja sobivad kõigile, kes soovivad ööpäevaringselt oma aktiivsust jälgida. Aktiivsusmonitore on saadaval muidugi laias valikus, kõik üksteisest mingil määral erinevad, kuid mõned neist suudavad jälgida isegi kasutaja une kestust ja kvaliteeti! Loomulikult jälgivad aktiivsusmonitorid ka päeva jooksul tehtud samme, kulutatud kaloreid, südame löögisagedust jpm, teevad nende põhjal analüüse ja kokkuvõtteid, mida hiljem huvitav vaadata ja millest lähtuda edasiste tervislikumate valikute tegemisel. Just need kokkuvõtted võivad olla peamiseks põhjuseks, milles aktiivsusmonitori fenomen seisneb, sest enda kohta tagantjärele säärase info saamine ja analüüsimine tekitab ikka elevust ja positiivses mõttes sõltuvust.

Tänapäeval võib aktiivsusmonitori kohata pea iga kolmanda vastutuleva inimese randmel.

Eestikeelsed terviseäpid

Kuigi suurem osa terviseäppe on ingliskeelsed, leidub ka mõningaid meie inimeste loodud terviseäppe. Ühe nutikaimana võib välja tuua näiteks soolakalkulaatori nimega Soola pane kahvliga, mis aitab analüüsida toiduainete soolasisaldust ja osakaalu lubatud maksimaalsest soolatarbimisest. Kuna üsna keeruline on hoomata, kui palju me oma igapäevase toiduga tegelikult soola tarbime, on tegemist väga lihtsa ja tänuväärse äpiga, mis meie soolatarbimist kontrolli all hoida aitab. Teise huvitavama eestikeelse terviseäpina võib välja tuua äpi nimega E-ained. E-ainetest ja nende kahjulikkusest räägitakse küll palju, kuid kogu selles infos orienteerumine võib tekitada segadust – tootja võib täht-numbrikombinatsiooni asemel kasutada lisaaine pikemat nimetust, mis ei pruugi alati selgelt viidata e-ainele ja seega võib tarbija ekslikult arvata, et e-ained tootes puuduvad. Rakendus toob välja aga lisaainete nimetused, toime, kasutusala ja võimalikud kõrvalmõjud, seega on tegemist igati hea abimehega, mis alati poodi minnes kaasas võiks olla. Kolmandana väärib mainimist äpp nimega TelleT, mille eesmärgiks on kaardistada üldisi tervisekontrolle. Rakendus toob välja konkreetsele inimesele vajalikud uuringud, selgitab, miks need vajalikud on, aitab pidada vastuvõtuaegade kohta kalendrit ning salvestab uuringute tulemused.

Ilmselt kõige tuntum liikumisega seotud äpp on Endomondo.

Ingliskeelsed terviseäpid

Ingliskeelseid tervisega seotud äppe on praeguseks nii palju, et igaüks peaks leidma endale sobiva. Eriti hea on äppide rohkuse juures see, et suurem osa äppidest on saadaval tasuta või leidub tasulistele äppidele tasuta analooge. Ilmselt kõige tuntum liikumisega seotud äpp on Endomondo, mis toimib põhimõttelt nagu aktiivsusmonitor, salvestades erinevaid andmeid – näiteks distants, kiirus, kalorid – kõigi inimese aktiivsete tegevuste kohta, olgu see kanuutamine, jooksmine, rattasõit või jalutamine. Lisaks on võimalik Endomondo abil seada endale eesmärke ja jagada oma tulemusi sõpradega. Sarnaselt toimib ka äpp nimega Pacer, mis automaatselt loeb kõiki kasutaja päeva jooksul tehtud samme, arvestab kokku läbitud vahemaa, liikumise aja ja sellega põletatud kalorid, õnnitleb, kui oled ületanud oma päevase sammude normi jpm. Olgu siinkohal mainitud, et kui paljud telefoniäpid samme eriti täpselt ei loe, siis Paceriga seda karta ei tasu – kõik sammud saavad loetud sama täpselt, nagu aktiivsusmonitori-sammulugejat kasutades, lisaks ei pea äpi toimimiseks olema sul ei võrguühendust ega GPS-i sisse lülitatud, seega loeb äpp kõiki su samme kenasti ka nt välismaal viibides, kui telefoni kasutamisvõimalused on piiratud. Kasulik rakendus on kindlasti veel Hydro Coach, mis vastavalt inimese eluviisile arvutab välja veekoguse, mida igapäevaselt tarbima peaks ning tuletab vee joomist inimese poolt valitud sagedusega meelde. Lõpetuseks võib välja tuua ilmselt kõige populaarsema äpi kalorite arvestamiseks – MyFitnessPal – mis aitab kasutajal silma peal hoida sellel, kui palju ta päevas kaloreid tarbib, mida ja mis kogustes sööb ja kas tarbitud toit tegelikult ka tervislik on. Rakendusest leitavate toitude andmebaas on nii suur, et sisaldab isegi Eesti tootjate toiduaineid, kuid loomulikult võib äppi sisestada ka analoogse toiduaine, kui täpselt sama firma toodet võimalik leida pole.

Kõik mainitud äpid on saadaval tasuta Google Play keskkonnas. Head katsetamist ja tervislikuma elu poole liikumist!

Jaga
Kommentaarid