Paldiski konkurentsieelised põhinevad globaalsetel arengutel

Paldiski tööstusalade konkurentsieelisteks on lokaalsel taastuvenergia tootmisel põhinev soodne elektrihind, arenenud logistikaahelad ja sadamainfrastruktuur koos paljude regulaarliinidega peamistesse ekspordiriikidesse ning tööstustele vajaliku kvalifitseeritud tööjõu olemasolu 50 km raadiuses.

Tööstuste ja iseäranis logistikasektori digitaliseerumine ning rohetehnoloogiate laialdane kasutuselevõtt toetavad Paldiski tööstuskontseptsiooni elluviimist ning globaalsed suundumused võimendavad Paldiski konkurentsieeliseid. Logistikasektori digitaliseerumine muudab tarneahelad läbipaistvaks ja efektiivseks, mistõttu näiteks Tallinna Sadama eesmärk olla Läänemere uuendusmeelseim sadam loob senisest soodsama pinnase ka tööstusinvesteeringute realiseerimiseks Paldiskis. Põhjamere eeskujul Läänemeres tekkiv meretuuleparkide kiire areng ning soodne geograafiline asend teeb Paldiskist atraktiivse ehitusmaterjalide tööstuse piirkonna. Paldiski LNG-terminali ehitamine ja piirkonna ettevõtjate arendatav bioetanoolitehas jätkavad aga Paldiski traditsiooni nüüdisaegse keemiatööstuse keskusena. Põhja-Euroopa juhtiva rohetehnoloogia teaduspargi visiooni kandev Pakri Teadus- ja Tööstuspark kinnistab omakorda Paldiski kui rohetehnoloogiate arenguveduri rolli Eestis.

Mart Undrest

Eesti Kalatootjate Keskühistu juhatuse liige

„Vajasime oma uue 30 inimesele tööd andva 4600 m2 pinnaga automatiseeritud kalakomponenditöötlemise tehase ehitamiseks süvasadama, heade logistiliste ühenduste ning loomulikult kvalifitseeritud tööjõu olemasolu. Paldiski oma paljude võimalustega vastas me ootustele enim.

Kaupo Sisask

AS Bestnet, juhatuse esimees

„Alates oma loomisest 1990. a oleme rahvusvahelises konkurentsis püsimiseks pidevalt oma tootmisprotsesse arendanud. Meie plaan sel aastal kogu oma tootmine hea logistilise asukohaga ja tööstusarengut toetavasse Paldiskisse üle tuua on osa meie konkurentsivõime kasvatamise strateegiast.”

Kazuteru Arimura

Jaapani ettevõtte Blockhive OÜ tegevjuht:

”Pakri Teadus- ja Tööstusparki kolimise otsuse tegemisel sai määravaks Paldiski linnavõimu toetus ja positiivne suhtumine, Pakri unikaalne keskkonnasäästlik lähenemine ning eeldatav sünergia logistiliselt hea asukoha, rohelise energiavõimsuse ja tugivõrgustiku vahel.”

Sünergiat loovad innovatiivsed arendused ja koostöö

Paldiski tööstuskontseptsioon seisneb energia- ja logistikalahenduste ning digitaliseerimise ühisarendamises fookusvaldkondade ehk ehitusmaterjalide, keemia-, toiduaine- ja metallitööstuse, masinaehituse, energeetika- ning logistikaprojektidega.

Uskudes, et innovaatiliste mõtete realiseerimine on pikaajalise edu eeldus, ei oota me tööstusinvestoreid ainult väljastpoolt, ettevõtete koostöös arendatakse Paldiskis mitmeid rahvusvaheliselt olulisi projekte. Tänapäeva tööstus vajab inimtööjõu asemel järjest enam energiakasutusel põhinevat kõrgtehnoloogiat, mistõttu keskkonnasäästliku ja hea hinnaga energeetika roll kasvab ajas. Piirkonna taastuvenergial põhinev olemasolev elektritootmine (64 MW) ja käimasolevad suuremahulised energeetika arendused (500 MW Eesti pump-hüdroakumulatsioonijaam, 75 MW taastuvenergia arendusi Pakri Teadus- ja Tööstuspargis, LNG-terminal koos 27 MW koostootmisjaamaga, Loode-Eesti meretuulepargi võimalik ehitamine Paldiski kaudu) koos lokaalse elektrivõrguga tagavad ühtlase ja rahvusvaheliselt konkurentsivõimelise elektrihinna.

Maailmas on jõukad ja õnnelikud need piirkonnad, kus erinevad ühiskonna osalised (ettevõtjad, kohalik kogukond ja omavalitsus, riik) suudavad defineerida ühised eesmärgid ning liiguvad koostöös eesmärkide täitmise suunas. Eesti esimese tööstustarbijate ja elektritootjate energiaühistuna moodustatud Team Paldiski on ettevõtete ja kogukonna koostöös arenenud piirkondlikuks investeeringuagentuuriks, mis viib ellu Paldiski eesmärki kujuneda Läänemere nüüdisaegse tööstuse keskuseks ja pakub investoritele kontaktpunkti, mille kaudu tegelda bürokraatiaga ning viia ellu oma äriidee.

Paldiski eesmärk on areneda Läänemere nüüdisaegse tööstuse keskuseks.

Paldiski ettevõtted loovad Eesti keskmisest 2 x suuremat lisandväärtust.

Paldiski konkurentsieelised on soodne elektrihind, sujuv planeerimisprotsess, arenenud sadamainfrastruktuur koos paljude regulaarliinidega, tööstustele vajaliku kvalifitseeritud tööjõu olemasolu 50 km raadiuses.

Paldiskis arendatakse rahvusvaheliselt silmapaistvaid projekte –Eesti pump-hüdroakumulatsioonijaam, Pakri Teadus- ja Tööstuspark, LNG-terminal, 2. põlvkonna biokütuste tehas.

Paldiski Tehnopark, valmis infrastruktuuriga kinnistud.

PAKRI Teadus- ja Tööstuspark kuni 65 ha tootmismaad, valmis infrasturktuuriga kinnistud ja rendipinnad rohetehnoloogia- ja tootmisette-
võtetele.

Paldiski Lõunasadama Tööstuspark sadama lähedust vajavale ettevõttele, 34 ha

Jaga
Kommentaarid