Oksjonihind ei peegelda maailmaturu hinda

Riikliku trühvliuuringu keskuse juht Isabella Gianicolo sõnul ei peegelda oksjonil saavutatud hinnad trühvli tegelikku turuväärtust. Tegemist on eelkõige ikkagi heategevusliku oksjoniga.Trühvli väärtus maailmaturul on umbes t kilogrammi kohta. Kuiva kliima tõttu on trühvli kilohind võrreldes varasemate aastatega pea kahekordistunud, sest seen vajab kasvamiseks just niisket ja jahedamat kliimat. Viimase 25 aasta jooksul on Itaalia trühvli tootlikkus langenud pea 30% võrra.

Trühvli populaarsus tõusis eliidi seas

Valge trühvel sai Euroopa eliidi hulgas populaarseks delikatessiks 18. sajandi alguses, kui heliloojast gastronoom Gioacchino Rossini ülistas seda maapõue pärli, nimetades trühvlit hellitavalt lausa kõikide seente Mozartiks.

Trühvli väärtus maailmaturul on umbes t kilogrammi kohta.

Ülemaailmse tuntuse saavutas trühvel aga alles 20. sajandi alguses. Alba restoranipidaja Giacomo Morra võttis haruldase seene tutvustamise endale südameasjaks. Ta lõi trühvlifestivali Fiera Internazionale Tartufo Bianco D’Alba, mis on tänapäevani väga populaarne ja toob igal sügisel piirkonda hulganisti turiste, toiduentusiaste, kokki ja investoreid.

Festivali ja trühvli kohta sõna levitamisel oli Morra kaval. Milleks rääkida, kui saab hoopis maitsta. Nii otsiski Morra igal sügisel trühvleid. Parimad leiud saatis kuulsatele poliitikutele, näitlejatele ja sportlastele. Ühe eksemplari saatis mees näiteks 1951. aastal Ameerika Ühendriikide presidendile Harry Trumanile. Paar aastat hiljem said oma trühvli ka Winston Churchill, Marylin Monroe, Nikita Hruštšov ning Tema Pühadus Paul VI.

Trühvlijaht – gurmaani ajaviide

Trühvlijaht on iga toiduentusiasti unistus. Seen kasvab küllaltki spontaanselt, kuid on teada, et sellele meeldib pigem savijas ja kergelt vett läbilaskev pinnas. Seenekolooniad tekivad lehtpuude, eriti tammejuurte ümber. Trühvlite otsimiseks kasutatakse koeri, kuna erinevalt liigikaaslastest kasvab trühvel maapinna sees, mitte peal, ning on seetõttu visuaalselt peaaegu märkamatu.Trühvleid on pea 70 liiki, millest pea pooled kasvavad Euroopas: Prantsusmaal, Itaalias ja Hispaanias. Tuber’i perekonda kuulub 21 erinevat trühvliliiki, kuid ainult mõned neist on tõeliselt väärtuslikud toiduained. Tuber magnatum pärineb ainult Itaaliast – Langhe, Roero ja Monferrato metsadest – ning on ühtlasi neist kõige väärtuslikum seen.

Tänavu toimub Alba trühvlile pühendatud festival Alba linna messikeskuses 6.–25. oktoobril.

Trühvlimessilt saab trühvlit kaasa osta või niisama naudelda

Tänavu toimub Alba linnas 88. järjestikune Alba trühvlile, ainult Tuber magnatum’ile, pühendatud festival. Erinevad üritused ja õpitoad toimuvad linna messikeskuses 6.–25. oktoobril.

Andekad kokad õpetavad, kuidas seda suurepärast seent toiduvalmistamisel kasutada, sommeljeed räägivad veini ja toidu, sealhulgas trühvlite sobitamisest. Toimub kokakool lastele ning leiavad aset erinevad muusikalised ja luulelised etteasted.

Festivali tähtsündmuseks on mõistagi trühvliturg, kust saab osta ehtsat valget trühvlit.

Jaga
Kommentaarid