See on muidugi päris lai küsimus. Inimesed on toimuva pärast mures ja segaduses.

Mille suhtes?

Üsnagi laialt on levinud mure majandusliku olukorra pärastSee puudutab eelkõige konkreetsete perekondade tulusid ja kulusid. Arusaam, et olukord majanduses on halb, on jõudnud inimesteni, hoolimata ametlikust propagandast. Iseasi, millistena nähakse põhjuseid. Ametnikud räägivad, et tegu on nafta hinnast tulenevate raskustega.

Ameerika vandenõu?

Jah, ja ka Euroopa Liidu sanktsioonid. Inimesed tunnevad muret eelkõige köögilauavestluste tasandil. Siiski on toimunud ka mõningaid majanduslikke protestiaktsioone. Näiteks Moskvas toimus arstide streik. Vene viimase aja majandusse on tulnud ka täiesti uus nähtus – koondamised ja lahtilaskmised.

Kui rääkida üldisest õhkkonnast, siis on see rusutud ja murelik. Ametlik propaganda surub väga tugevasti sõjahirmu ja -hüsteeriat. Polegi võimalik väga täpselt aru saada, kes on ründamas, aga vajadus põlvilt tõusta ja asuda kaitsele, korrata ajaloolisi kangelastegusid – see hüüdlause on väga tugevalt esil. Mure, et kas ei tule sõda, on üsnagi laialt levinud. Kui ma olen käinud esinemas eri kohtades, siis pärast tullakse juurde ja küsitakse vaikselt: “Härra saadik, mis te arvate, kas sõda tuleb või ei tule?”