Tegin natuke kolleegidele välja, terviseametis ja siin, kiirabis. Sõime maasikaid.

Kas teie töö terviseameti juures on nüüd lõppenud?


Ei ole, läheb edasi kuni hädaolukorra lõpuni, aga millal see lõppeb – see sõltub terviseameti peadirektorist. Loodan, et lõpp on 31. mai.

See on ju väga varsti. Viimane kuu aega on uusi haigestumisi pidevalt kümne kandis juurde tiksunud. Saame ikka rääkida hädaolukorra lõpust?


Hädaolukorral on omad astmed. Praegu oleme hädaolukorras, aga on olemas ka hädaolukorra oht. Liigume sellesse staadiumisse. Praegu võime kindlalt väita, et epideemia on Eestis lõppenud, jäänud on üksikud juhtumid. Kahjuks tekib uusi juhtumeid hooldekodudes, praegu tegeleme Lihula hooldekoduga. Tundub, et asi rahuneb maha.

Teine murekoht on peod.

Kõik sünnipäevad, mis on pidamata jäänud?


Jah, inimesed juba pidutsevad, korraldatakse pidusid, kus osalevad 20–30 inimest. Kahjuks piisab vaid ühest sellisest sündmusest ja meil on suur probleem käes. Neist juhtudest tuleb hulgaliselt lähikontaktseid korraga ja neid on päris raske hoomata.

Terviseamet arvas, et jaanipäevaks võiks plaanida vanaema juurde minekut, kui saab korraldada grillimise õues ja mitte tubase pika laua. Olete nõus?


Olen nõus. Aga kindlasti soovitan rakendada ennetusmeetmeid. See tähendab: helistada ja suhelda. Inimene peab veenduma, et on terve, meenutama, kellega ta kohtus ja kus käis viimase 5–6 päeva jooksul (riskantsed on rahvarohked sündmused ja võõrad) ehk haiguse peiteperioodil. Kui tunneb, et hakkab kurgus kipitama, tekivad minimaalsedki tunnused – jääb üritus tema jaoks ära.