Hinne: 5-


Ilma kuulsusrikka ajaloo ja 12. sajandil ehitatud Angkori templiteta oleks Siem Reapis, saja tuhande elanikuga Kambodža linnakeses, kindlasti palju vähem turiste ja melu. Ilmselt poleks siin ka über-rikastele reisihuvilistele eksootilist luksuslikku peidupaika pakkuvat Amansara hotelli.


“Tomb Raideri” võtteperioodil Angelina Jolie’le, Brad Pittile ja nende sõpradele-sugulastele ajutiseks koduks olnud hotellis on 24 sviiti ja arvata sada teenindajat, et kõik soovid silmist loetud ja suurem osa soovidest enne nende väljaütlemist täidetud saaksid.


Disain meenutab kolme-nelja aasta tagust maitsekamat ja keskmisest kallimat Viimsi ridaelamut, sellise toa eest üle paari-kolmesaja dollari päevas maksta oleks ilmselgelt liig, tundub check-in’i tegemise eel.


Hotelli registreerimine on pidulik rituaal, mille käigus hotelli tegevjuht, müügijuht ja igale külalisele määratud isiklik teenindaja “Amani maailma uustulnuka” vilunud pühendumusega läbi hotelli territooriumi ja elukorralduslike rutiinide juhatavad. Check-in toimub klaasikese laimimahla taga juba isiklikus sviidis.


Paaripäevase nautlemise järel on lihtne Amani-sõltlaseks (Amanjunkie on see termin, mida Aasias, Ameerikas ja Euroopas 20 luksuslikku hotelli ühendav kett oma püsiklientide kohta meelsasti kasutab) muutuda. Makstud hind tundub põhjendatumgi kui mõnes (paari)sajadollarilises anonüümselt kõledas rahvusvahelises ketthotellis küsitav.


Amansara pere pingutab kõvasti, et Angkori avastama tulnud nõudlikud külalised ajalugu parimas võimalikus valguses näeksid. Hotelli palgatud giidid on oma ala väga head professionaalid ja on õigustatult uhked selle üle, et “nende külaliste” tee ei ristu üldjuhul kunagi suure turistibussi rahvaga. Seiklushimulisem külaline pääseb hotellist templitesse mootorrattaga läbi džungli või helikopteriga, mõlemad nauditavad võimalused, kui rahakott lubab.


Kuldsete kuuekümnendate prantsuse kultusarhitekti Laurent Mondet’ projekteeritud maja avati 1962. aastal prints Sihanouki külalistemaja ehk Villa ­Princière’ina. Mõned tänastest teenindajatest on seal eelmise sajandi teisel poolel kuninglikke lapsukesi hoidnud ja katnud, kuid nad vaikivad kõigist sellega seotud turiste huvitada võivatest detailidest kaljukindlalt.


Vahepeal Punakhmeere teeninud ühekorruseline hoone avas pärast renoveerimist hotellina uksed 2002. aastal.


Sviidid paiknevad suure basseini ja muruväljaku ümber. Neis on valge vann vaatega privaatsele terrassile või viis-korda-kuuemeetrisele privaatbasseinile ning palju tumedatoonilist mööblit. Avatud ruumi valgusküllasus ja peeglid jätavad mulje, et sviit on oma tegelikust 80 ruutmeetrist palju avaram.


Rahulikult voolav ruum on oi kui tüüne, kuid ei sobi oma avatuses ilmselt näiteks veel teineteist häbeneva paarikese esimeseks kohtumiseks.


Kuna vann ja kraanikausid paiknevad elutoas, on duširuum minimalistlik, laes on võimas (ebamugavalt aeglaselt soojeneva veega) vihmadušš ja teises nurgas tualetipott. Puuvillaste hommikumantlite kõrval ripub nagis suurepärane sinine Kambodža siidsarong, samasugune, nagu hotelli butiigis 70 dollari eest müügis on.


Tasuta minibaaris on lisaks ootuspärastele jookidele neli erinevat mineraalveebrändi, liitrine pudel Stolichnaya viina, sama suur gin ja veidi väiksem Red Labeli viskipudel.


Ekskursioonihommiku eel serveeritakse puuviljavalik, hotelli köögis küpsetatud ultra-prantsuspärased saiakesed ja suurepär ane teevalik elutuppa või sviidi terrassile. Kõiki muid toite on loomulikult samuti võimalik ööpäev ringi tuppa tellida.


Külalisele “teiseks koduks” olla sooviv hotell ei pea kinni rangetest hommikueine- või lõunaaegadest – alati on keegi köögis valmis laudaistuja soove täitma. Alati on avatud veinikelder ja alati on laual magustoidu- ja puuviljavalik. Ekskursioonilt tulnud külalist ootab toas külm alkoholivaba kokteil, küünlavalgus ja kosutav lootoseõitega vann. Päeva kroonib väike khmeeripärane kingitus voodil.


Hotellipere ootab rikkalt külaliselt ka rasvast tippi. Giidid ja remork’i-juhid (remork on mootorrattatakso) näitavad oma rahasaamissoovi ülejäänud personalist avalikumalt välja ja ameerikaliku “tippimiskultuuriga” harjumatule külalisele jätab see kentsaka mulje.


Kuigi hotellis rahast ei räägita, tasub enne broneeringu tegemist piiluda ka hinnakirja – basseinita sviit maksab 750 ja basseiniga sviit 950 dollarit päevas. Peale kokku 25protsendilise teenindustasu ja käibemaksu lisandub hinnale veel kohustuslik lisatasu (kaks toitu ja kaks ekskursiooni päeva kohta), 100 dollarit inimese kohta. Kokkuhoidlikul luksuseihkajal tasub kiirustada, sest novembrist tõusevad hinnad veel saja dollari võrra.


Pärast arve tasumist saab punktiks


i-le lahkumishommikul kingitud raamitud foto Angkori templitest, autoriks üheksakümnendatest Aasiat pildistav Tšehhi päritolu fotomees Jaroslav Poncar, kelle töid tavaliselt telliskivipaksustes kohvilauaraamatutes imetleda saab.


Kingituse reisikotti libistamise hetkel põrkab käsi korraks tagasi – on see ikka minu kott?


Amani-rahvas on lahkumise eel kogu reisipagasi korralikult kollasest pehmest nahast pagasisiltidega varustanud.


Külalised sõidutab lennujaama 1962. aasta must Mercdedes, mille valged veidi plekilised istmekatted meenutavad väiksema eelarvega õõvafilmi, kuid mis kuuldavasti on teiste auväärsuste hulgas kunagi sõidutanud ka Jackie Kennedyt.


Hotell sobib peatuspaigaks neile, kes soovivad maailma täna täitvate kriisijuttude eest põgeneda. Siin pressitakse värsketest Austraaliast kohale lennutatud marjadest maasikamahla ja süüdatakse diskreetselt kummardades parimaid cohiba sigareid täpselt samamoodi kui aasta-kaks tagasi. Veinivalik on suurepärane ja hinna sisse kuulub lisaks toidule kokteilimenüü, suhteliselt hea valik majaveine ja remork’-ijuht ööpäevaringseteks avastusretkedeks linna piires.


Kui vajad privaatsust, luksust, suurepäraselt vaoshoitud ja professionaalset teenindust (ning saad seda endale SMSlaenu võtmata lubada), on see koht sinu jaoks. Kui sa eelmises lauses väga kindel pole, siis tasub ringi vaadata – ses turismiparadiisiks püüdlevas väikelinnas on ka teisi suurepäraseid hotelle, mis palju odavamalt pakuvad peaaegu sama vahvat atmosfääri.