„Kuule,“ pöördun ma pärast hommikusööki džunglis familiaarselt Davidi poole, „kas ma võin sinust kirjutada ilma pseudonüümi kasutamata?“

„Jah, võid küll,“ annab ta mulle lahkelt loa.

Poliitiline olukord Myanmaris on alates 1948. aastast väga ebastabiilne. Ajalehtedes, mis on suuresti riigi tsensuurile allutatud, „Myanmari“ asemel „Birma“ kirjutada ei tohi, sest 1989. aastal muutis sõjaväeline režiim riigi nime. Kuigi 2010 lisatigi nimesse ilusa kõlaga sõna „vabariik“, on Myanmari paljudes piirkondades asi vabadusest ikka veel väga kaugel.

Free Burma Rangers (FBR) on Ameerika erusõjaväelase ja praeguse pastori David Eubanksi eestvedamisel kakskümmend aastat tagasi loodud kristlik humanitaarorganisatsioon, mis saatuse krutski tagajärjel nägi ilmavalgust tänu meeleheitel Birma partisanide appikarjele.

Texase osariigist pärit Davidi isa tegutses sellel ajal misjonärina nii Tais kui ka Birmas. Ühel hetkel silmas keegi Birma etnilistest karenitest isa töölaual tema poja pilti: sõjaväemundris mees, rind aurahasid täis, roheline barett pähe vajutatud.