See tundub USAs tõepoolest omamoodi suverituaalina, et kohe, kui ilmad soojaks lähevad ja muu maailm hakkab unistama puhkustest, algab ameeriklaste seas kurtmine, et neil ei ole tänavu võimalik mingil juhul puhkusele minna. Tööd on liiga palju.


New Yorgis asuva äriuuringute organisatsiooni The Conference Board aprillis tehtud küsitlus näitas, et vaid 36 protsenti ameeriklastest kavatseb eeloleva poole aasta jooksul puhkust võtta. See on viimase kolmekümne aasta madalaim näitaja, väidavad uurijad.


Osa puhkusele resoluutse ei ütlejaid kardab, et praeguste majandusraskuste ajal võivad nad puhkamisahvatlusele järele andes lihtsalt töökoha kaotada. Parem ikka käia pidevalt tööl, mis sest et tüdinenult ja kurnatult, kuid vaid nii saab oma asendamatust ülemustel lakkamatult meeles hoida.


Nii lepitaksegi mõttega, et puhkus kujutab endast kolme suvist pikka nädalalõppu – mai lõpu mälestuspüha, siis suveharjal USA iseseisvuspäeva ja septembri alguses tööpüha, kui lisaks laupäevale-pühapäevale saab veel ühe päeva vabaks.


Samas märgivad USA uurijad, et ligi kuus igast kümnest ameeriklastest kurdab stressi ja sellest tekkinud haiguste üle. Ja suurimaks stressi allikaks peetakse just liigset töökoormust – nokk kinni, saba lahti.


Seattle’is asuv organisatsioon Take Back Your Time (Võtkem oma aeg tagasi) on juba aastaid püüdnud ameeriklastele selgitada, kuivõrd oluline on puhkus, ning üritanud Kongressist läbi suruda seadust, mille kohaselt peaksid kõik firmad oma töötajatele aastas kolm nädalat palgalist puhkust andma. Erinevalt Euroopast USAs praegu sellist nõuet ei ole.


Ent ka grupi juhtide endi sõnul sarnanevad nende jõupingutused kohati võitlusega tuuleveskitega, sest seadusel ei ole just eriti suurt toetust. Ja kui see ka jõustuks, ei ole selge, kas ameeriklased hakkaksid neile tagatud õigust ka kasutama või peaksid vähemalt kahenädalasele suvepuhkusele minekut endiselt ekstravagantsuseks, mida ei saa endale enne vanaduspõlve saabumist lubada.


Muidugi ei saa väita, et keegi ameeriklastest suvekuudel ei puhka. Kuid uuringud näitavad, et tänavu mõjutavad majandusprobleemid ka nende plaane, kes siiski aja maha võtta otsustavad.


“See suvi on ameeriklaste jaoks Ameerika suvi,” kuulutab esikaanel üks siinne reisiajakiri Travel + Leisure, selgitades, et Euroopasse sõitmine ja ka põhjapiiri taha Kanadasse põikamine ei ole ameeriklastele tänavu nõrga dollari tõttu taskukohane ja seepärast otsitakse puhkusesihte kodumaal.


Ja et kõrge kütusehind muudab ka USA sees lendamise või ka autoga sõitmise kalliks, peavad paljud kõige õigemaks üsna kodust puhkust – ringi vaadata plaanitakse oma kodukoha naabruses. Ja paljud pidavat imestama, kui huvitav võib olla ka oma vahetu naabruse pisut parem tundma saamine.