Mis siis olukorda pingestab? Korruptsioonis süüdimõistva kohtuotsuse eest põgenev ning riiklikult tagaotsitav ekspeaminister on näidanud viimasel ajal üles Tai võime ja kollasärklasi eriti ärritavat aktiivsust: selle asemel, et Dubais ning Aafrika riikides redutada, väisas ta läinud nädalal naaberriiki Kambodžat selle peaministri Hun Seni kutsel kui ametlik Kambodža nõunik. Uudis tehti teatavaks 4. novembril, 5. novembril kutsus Tai oma suursaadiku Kambodžast tagasi ning liikusid jutud piiri sulgemisest. Korrapealt tühjenesid Kambodžas Tai piiri lähedal asuvad hiiglaslikud kasiinod. Mängurid otsustasid lahkuda ning mitte oodata olukorra kuumenemist.

Kambodžaga on Tai niikuinii nugade peal. Ametlikuks põhjuseks riigipiiril seisvad Phreah Viheari khmeeri templi varemed, mida mõlemad riigid enda omaks peavad, mitteametlikuks põhjuseks aga Kambodža valitsuse avalik toetus Thaksinile. Vaatlejate arvates kutsub Hun Sen Thaksinit oma "igaveseks sõbraks" seetõttu, et tunneb tas ära iseenda. Hun Sen on Vietnami juurtega Kambodža nüüdne ainuvalitseja, kes suutis riigitüüri juurest kõrvale lükata Kambodža troonipärija.

Kauaegne PADi liider Sondhi Limthongkul formeeris hiljuti uue partei, mille nimeks sai Uue Poliitika partei. Pühapäevaõhtusel esimesel kogunemisel otsustati teha ka esimene uus tegu: maksta 10 miljonit bahti autasu sellele, kes reaalselt aitab Thaksinit vangistada ja kohtu ette tuua. Esmaspäeva hommikuks oli Tai kohtusüsteem andnud välja ka määruse, mille kohaselt saab Thaksinit kohe arreteerida, kui ta peaks Taisse sisenema. Viimased uudised Thaksinist olid küll selle kohta, et tema Kambodžast lahkuvat lennukit ei lubatud laupäeval Tai õhuruumist läbi lennata.

Närviliste uudistega samal ajal valmistuvad Tai alamad igatalviseks suursündmuseks, kuninga sünnipäevaks 5. detsembril. Tai kuningas Bhumibol (81) on maailmas kõige kauem troonil olnud monarh - 60 aastat. Ta on aidanud riiki hoida õigel kursil, näinud mitut sõjaväelist riigipööret ning 27 peaministrit. Eelmine sünnipäev jahmatas tailasi, kuna kuningas ei pidanudki oma traditsioonilist kõnet. Printsessi sõnul oli kuningas veidi haiglane, kuid ei midagi tõsist.

Hiljuti, 19. septembril viidi kuningas väsimusega haiglasse, oktoobri alguses kukkus Tai börs kuninga tervise teemaliste kuulujuttude tõttu. Nüüdseks on kuninga tervis ametliku teadaande kohaselt rahuldav, tal on hea isu ning ta magab hästi, ja Tai rahvas on taas lootusrikas. Nagu ikka avatakse 5. detsembriks suurprojekte, seekord alustab tööd Bangkoki Suvarnabhumi lennujaama ja kesklinna ühendav postidel linna kohal kulgev kiirrongiliin.

Poliitilisest palavusest hoolimata elab Tai oma igapäevast elu: inimesed käivad tööl, söövad, pidutsevad, magavad ja puhkavad. Kuna hotellid on oma hindu alla lasknud, on nendes ööbimine muutunud taskukohaseks ka Tai keskklassile ning rannad on nädalalõppudel siseturiste täis. Aga ka masust toibuvad läänlased ja rikkad Aasia riikide puhkajad leiavad taas tee Tai sinitaevalisse sõbralikku eksootikasse, lisaks rannamõnudele on siin endiselt kuum toit ja jätkuvalt ilusad tüdrukud, ahvatlevatest šoppingu- ja spaamõnudest rääkimata. Tai palav poliitika näib turistidele ja kohalikele lihtinimestele palav vaid teleuudistes.