Streik poolelioleva luksuslinnaku Dubai Marina all võttis eelmisel kolmapäeval vägivaldse värvingu – enne politsei saabumist lõhkusid vihased streikijad ehitusfirmale kuuluvaid autosid, busse ja kontorivarustust ning peksid läbi ehitusinseneri. Põhjuseks ületundide eest saamata jäänud töötasu (ehitaja palk on Dubais 450–600 dirhamit ehk 1620–2160 krooni), ehituse hilinemise eest mahaarvatud töötasu ja ehitusfirma poolt pakutav halvaks läinud toit. Ehitusfirma esindajad eitasid kõiki süüdistusi ja kinnitasid, et isegi ei kahtlustanud võimalikku streiki. Analoogne ehitustööliste protest leidis Dubais aset ka mõnda aega varem, märtsikuus, "maailma kõrgeima pilvelõhkuja" Burj Dubai ehitusel, kus kahe ja poole tuhande ehitustöölise streik parema palga ja töötingimuste nõudmiseks põhjustas miljoni dollari suuruse kahju. Samal ajal asusid Burj Dubai ehitajate toetuseks streikima ka Dubai lennujaama töötajad.

Rahvusvaheline meedia, mis Dubai tegemisi veel hiljuti vaid positiivselt peegeldas, on võtnud emiraatide suhtes kriitilise hoiaku pärast USAs asuva inimõiguste eest seisva organisatsiooni Human Rights Watch ülevaate ilmumist, kus kirjeldatakse võõrtööliste väärkohtlemist emiraatides. Raportis väidetakse muu hulgas, et ülemöödunud aastal hukkus Dubai suurejoonelistel ehitustel 880 ehitajat, samas kui Ühendemiraatide ametlikel andmetel oli tegu vaid 34 surmajuhtumiga.

Ilmselt on ka ehitustööliste elamistingimustes midagi, mis varjamist vajab, sest ajakirjanikke töölislaagritesse ei lubata. Selge on see, et kööki tööliste käsutuses pole ja neil tuleb leppida ehitusfirma pakutava toiduga, mis moodustab osa töötasust. Kohalikust ajakirjandusest läbilipsanu põhjal on alust arvata, et streikijate kaebustel on tõepõhi all, sest faktid Ras Al Khaimahi töölislinnaku tulekahjus hukkunutest ja ehitustööliste seas vohavast nakkuslikust silmahaigusest, mida polevat võimalik vältida, kuna magatakse vähemalt viiekesi ühes toas, räägivad tööliste elamistingimuste kohta selget keelt.

Emiraatides töötab pea kolm miljonit immigranti, kellest rohkem kui miljoni moodustavad peamiselt ehitustöölistena elatist teenivad indialased. Dubaisse töövahendusfirmade poolt tööle värvatud indialaste ja teiste immigrantide olukorra muudab masendavaks seotus kaheaastase töölepinguga ja asjaolu, et esimesel aastal läheb suur osa palgast tööletulekuga seotud kulutuste katteks. Sünge värvingu annab asjale Ühendemiraatide India konsulaadi statistika, mille kohaselt sooritas läinud aastal enesetapu 84 emiraatidesse "lõksu sattunud" indialast.

Streikimine ja ametiühingud on Ühendmiraatides senini keelatud ja tööliste vastavat esindust kutsutakse siin "töölismaffiaks". Eelmisel aastal toimus Dubais ja selle ümbruses 30 streiki, kus osales kokku üle kümne tuhande töölise, kes protesteerisid stagnantlike ja "hilinenud" palkade ning ebainimlike elamistingimuste vastu. Kuna tülikad streikijad ei ole aga Ühendemiraatide kodanikud, on siinsetel ametivõimudel nendega lihtne toime tulla – rahulolematud töölised saadetakse riigist välja.