Minusse puutub kogu see lugu nii palju, et olen juba neli ja pool aastat Dubai linnakodanik ja viimased kuud olen elanud selle (kuri)kuulsa torni vahetus läheduses, nii umbes 150 meetri kaugusel oleva tornelamu kahekümnendal korrusel. Olen kogu seda lugu põnevusega pealt vaadanud.

Hoone ehitus algas viis aastat tagasi Dubai majandusarengu tipphetkedel ning ehitusel tegi tööd ligikaudu 12 000 ehitustöölist. Kui õigesti mäletan, siis neli ja pool aastat tagasi, kui mina Dubaisse saabusin, ei olnud torni veel praktiliselt ehitama hakatudki – plats oli küll keset kõrbe välja valitud ja võib-olla valati vundamentigi, aga midagi konkreetselt paista ei veel ei olnud – uue elamukvartali asemel, kus praegu isegi elan, laiutas lihtsalt suur kõrb. Parimatel aegadel käis ehitus aga kiirusega korrus nädalas. Kuulsin jutte, kuidas kraanajuhid elavadki rajatise tipus, et mitte allatulemisele aega raisata. Umbes aasta tagasi andis Dubai šeik ühele tipus tornis kraanajuhile tema vapra töö eest isegi kodakondsuse. Samas on ka levinud jutte ehitustöölistest, kes on torni ehitusel kuumarabanduse või allakukkumise tagajärjel oma elu kaotanud. Pole ju naljaasi 50kraadises kuumuses, päike lagipähe paistmas, rügada. Viimased aastad kehtib Dubais küll välitöö keeld kella 13 ja 16 vahel, kuid pole võimatu, et torni kiirema lõpetamise nimel pigistati teinekord selle koha pealt silm kinni.

Kuid... õhtu kõige suurem üllatus ei olnud mitte kõrge torn ise, enneolematu valguse, vee ja helide etendus ega ka silmipimestav ilutulestik, vaid siiski hoopis hoone viimase hetke nimemuutus. Kõik me kohalikud linnaelanikud teadsime seda torni kui Burj Dubaid (eesti keeles Dubai torn), ja seda juba viimased viis aastat. Kõigest mõni minut enne algust hõikas üks vist liibanoni päritoluga kaaslinlane meile aga: “Kuulge, helistas just mu vend ja ütles, et Burj Dubai on Abu Dhabi poolt üle võetud ja torn on ümber nimetatud Burj Khalifaks.“ (Šeik Khalifa bin Zayed al Nahyan on Araabia Ühendemiraatide presidendi nimi ja riigi president on alati pärit pealinna Abu Dhabi valitseva perekonna hulgast.) Meie loomulikult ei uskunud, see oleks ju ennekuulmatu, ja otsustasime noort kutti ignoreerida, arvates, et ta mingit lolli nalja viskab. Kuid siis, Burj Dubai avahetkedel, ilmuski suurele torni kõrvale installeeritud ekraanile kiri: Burj Khalifa, 828 m!

Tegelikult olid jutud, et raskustes Dubai on pöördunud rikkama, kuid konservatiivsema vennasemiraadi Abu Dhabi poole abipalvega üliambitsioonikas väikevend võlgadest välja aidata, liikunud juba ammu – aga ka jutud sellest, et vastutasuks peaks Dubai midagi Abu Dhabile loovutama. Arvati, et selleks on Emiratesi lennufirma või mõni aeg tagasi merre valminud Palmisaar. Aga kandku Burj Dubai siis pealegi Burj Khalifa nime – maailma kõrgeim hoone on nüüd Dubais. Läinud teisipäeva pärastlõunast alates saab külastada maailma kõige peadpööritavamas paigas asuvat vaateplatvormi, ja seda umbes 300 krooni eest. Veebruaris tehakse esimestele elupindade omanikele võimalikuks sissekolimine ning märtsis avatakse superhoones maailma seni ainuke disainer Armani nime kandev 160toaline luksushotell.