Üks neist on värske kultuuriminister dr Ines Abdel Dayem, kelle juhtimise all loo autor viimased viis aastat Kairo ooperimajas on töötanud. Dr Ines on kogu ooperimaja rahva poolt armastatud ja austatud figuur, mitte ainult oma prominentse positsiooni, vaid oma avatud meele ja innovatiivsuse poolest. Just need on omadused, mida vajab kogu Egiptuse poliitiline maastik ja ühiskond üldisemalt.
TULEVANE KULTUURIMINISTER: Dr. Ines Abdel Dayem, jagab tantsijatele enne tantsureisi õpetussõnu Kairo Ooperiteatri direktorina töötades. Loo autor kuulab ülal paremal.

2017 oktoobris vapustas egiptlasi jutusaade, kus tagurlik jurist Nabih al-Wahsh saate debati käigus hõikas välja, et lõhkiste teksapükstega tütar­laste ahistamine ja vägistamine on noormeeste „rahvuslik kohustus“. See väide tekitas kogu ühiskonnas furoori, suurt sotsiaalmeedia ­vastuseisu ning kulmineerus õiglase karistusega – Wahshile mõisteti kolmeaastane vanglakaristus. Samal ajal kui läänemaailmas levis globaalne kampaania #metoo, oli Egiptuses populaarne humoorikas #IloveRippedJeans.

2017. aasta prestiižse Reuters Foundationi uuringu kohaselt on Kairo üks 19st naistele kõige ohtlikumast linnast.

Nii avalik ahistamine kui ka koduseinte vahele peidetud vägivald on kahjuks Egiptuse kultuuri ­pikaaegne sünge vari. Praegune president El Sisi on esimene riigipea, kes avalikult tunnistas probleemi olemasolu, kui ta oma ametisse nimetamise päeval 2014. aastal külastas haiglas Tahriri väljakul ahistamisohvriks sattunud noort naist. 2017. aasta prestiižse Reuters Foundationi uuringu kohaselt on Kairo üks 19st naistele kõige ohtlikumast linnast. Riigi enda tehtud uurin­gute tulemused on hoopis teistsugused. Ju on tõde kusagil vahepeal. Kairos sõltub naise turvalisus sellest, kellega, kus, mis ajal ja mismoodi ringi liigutakse. Meeste suhtumine teemasse saab ennekõike alguse tema haridusest, kodusest kasvatusest ning üldisest silmaringist. Sarnaselt ohtlik on naisel üksi liikuda nii Kairo, New Yorgi kui ka Helsingi äärelinnades.

Kuigi Egiptuse ühiskond pole veel valmis naispresidendiks, siis on 2018. aasta alguses tehtud olulised sammud selles suunas, et ühel heal päeval on riigipeaks ja noorte eeskujuks naine, neiud kannavad muretult oma trendikaid lõhkisi teksapükse ning ka äärelinnade naised julgevad õhtuti väljas käia.

*Eestis on naisministreid 2, ministrikohti lisaks peaministri omale 14. Egiptuses on ministrikohti 39, osal andmetel 40. Naised on saanud turismi-, kultuuri-, investeerimis-, planeerimis-, solidaarsus- ja immigratsiooniministeeriumide juhiks.