Korraga tuleb päike välja ja keset keskustelu jääb seltskond vait. Miks?

Rutte astub lahke ja rõõmsa naeratusega ligi, patsutab kedagi, soovib head nädalavahetust ja marsib edasi kesklinna poole.

Kohvikust sammub uljalt mööda sportlikes teksades ja tepitud jopes Mark Rutte, Hollandi pea­minister. Hipid hakkavad entusiastlikult tervitusi hüüdma ja meie üritame kiireid selfisid teha, mis aga ebaõnnestub. Rutte astub lahke ja rõõmsa naeratusega ligi, patsutab kedagi, soovib head nädalavahetust ja marsib edasi kesklinna poole. Kus on turvamehed? Paar minutit hiljem märkame siiski trammitee teisel poolel ebaloogiliselt vastassuunas liikuvaid valvsaid, erariietes inimesi, kes kõigel silma peal hoiavad. Kindlasti on kuskil katusel ka vaatleja, kes Marki potentsiaalselt ohtlike äärmuslaste lähenemise eest hoiataks.

Reipa Ruttega kohtumine meenutab, et novembri lõpus on Hollandis ka peaminister Ratas, mindki on teiste eestlaste seas ­lahkesti vastuvõtule osalema kutsutud. Kahjuks ei võimalda valitud kuupäev vastuvõtule minna, kuid võibolla õnnestub peaministril koguda Hollandi liberaalsest õhustikust ideid ka kojuviimiseks?

Hiljuti teatasid Leideni ülikooli teadlased, et neil on kavas koostöös riigi parimate meedikutega hakata ravima noori sõjaveterane, kes kannatavad Süüriast ja Iraagist kaasa toodud traumajärgse stressi all. Ravimiks on MDMA ehk seesama ekstaasitablett, mida noorsugu enne reivi või rokikontserti ahnelt neelab. Teadlased on kindlad, et meetod töötab ning väidavad et 83% hädalistest saavad (enam-vähem) terveks. See on saavutus, mida ükspuha milline psühhoteraapia vorm naljalt järele ei tee.