26. Südame alt läheb soojaks, kui näen ümber hotelli ringi jooksmas kitse- ja koerakarju. Kitsi on neliteist. Nad söövad värskelt maha kallatud prügihunnikust kapsalehti. Koeri on karjas üheksa, nad paistavad rahumeelsed. Ilmselt toituvad ka kapsastest.

27. Puhkusenädala teiseks pooleks on hotellis üles kasvanud uus põlvkond prussakaid. Plaanin võtta mõned eksemplarid Eestisse tikutopsi sees kaasa. Hea naabritele kinkida.

28. Egiptuse kärbsed (Egyptus kaerbsensis) on taibukad - kui natuke ajalehega vehelda, siis lendavad nad kohe akna taha peitu. Pisitütar mängib nendega vaimustunult. "Käbes, käbes, käbes," karjub ta.

29. Ajalehed on Egiptuses odavad (2 Egiptuse naela ehk EEK 4) ja peaaegu reklaamivabad.
Ajalehtede müümine käib väga stiilselt: Hurghada postkontori ja Burger Kingi vahel on asfaldist kõnniteele laotatud mitukümmend erinevat väljaannet ja, et need tuule käes lendu ei tõuseks, siis on neile paraja suurusega kivid peale laotud.

30. Käime ka väljas söömas. Kalatoidud on head ja mitte eriti kallid. Õlu (7 naela ehk 14 krooni) ja naps on Tallinna pubidega võrreldes odavam. Lõbusa olemisega uksehoidja otsib tänavakohvikule kliente üsna agressiivselt. Turistid, kes ta eest põgeneda ei jõua, leiavad end pubi laua tagant, menüü käes, toitu-jooki tellimas.

31. Tänaval liikudes satume päris tihti värskendavate aroomide pilve, mida levitavad pisikesed parfümeeriapoekesed. "Araabia ööde" nimelist lõhnaõli võtaks koju kaasa mitu liitrit, kui vaid tollireeglid lubaks. Poemüüjad pursivad armsalt eesti keelt ja näitavad külalisteraamatus eestikeelseid sissekandeid. Näiteks naljamees Hendrik Normann on ühe Hurghada poekese aukülaline. Meie soovime fantastilisse külalisteraamatusse tehtud sissekandes poemüüjale uusi müügivõite presidendi nimel.

32. Internetikohvikud on rõõmustavalt odavad. Nii odavad, et internetist lastakse õhtu läbi Egiptuse rahvamuusikat ja nii noored kui vanad tantsivad ennastunustavalt ümber arvuti.

33. Egiptus on täis naeratava ja noorusliku Mubaraki plakateid. Sõjaväeharidusega president on kõigi Egiptuse noormeeste suur eeskuju. Mubarak tuli võimule 1981. aastal pärast Anvar Sadatile tehtud atendaati. Ta kehtestas erakorralise olukorra, mis kestab tänase päevani. Tänu kõvale korrale on linnatänavad rahulikud ja turistisõbralikud. Mubarak võib korratuste korraldajad panna vangi teadmata ajaks. Seda õigust on president islami fundamentalistide suhtes korduvalt rakendanud. Tänaseks on viis korda "tagasivalitud" president Mubarak üle 80 aasta vana ja plaanib presidendiameti anda edasi pojale. Järgmisel aastal ongi ees presidendi "valimised".

34. Egiptus on korruptsiooniindeksis 180 maa hulgas 115, seega kaugeltki mitte kõige hullem altkäemaksuvõtjate maa. Korruptsioon vohab valdavalt väikeametnike hulgas. Pisikest meelehead ei lükka mitte ükski tegelinski tagasi. Tagasilennul üllatab Hurghada lennujaam taas tublide töötajatega. Kõigil käsi pikalt ees. Nelja euro (EEK 63) eest müüakse "Sbarro'st" käärimaläinud ananassimahla. Millises maailma lennujaamas sa ikka nii odava raha eest veini osta saad?

35. Ja mis on Egiptuses eriti hea: lapsed ei pea kooli minema, kui väljas on sooja alla 17 kraadi.
____________________________

Veel fakte Egiptusest

Egiptus on olemuselt kõrb, mille on elamiskõlbulikuks muutnud Niiluse jõgi ja jõedelta, seda ütles juba kuulus Kreeka ajaloolane Herodotos. Põllumaad on siiski vaid kogu riigi pindalast alla 3 protsendi.

Egiptus on rahvaarvult maailma 16 riik, siin elab hinnaguliselt 80 miljonit inimest, aga keegi ei ole kunagi rahvast üle loendanud. Pindalalt on Egiptus 30 riik maailmas.

Egiptuse rahvaarv kasvab Araabia maadest kõige kiiremini. Kuna Egiptuse rahvarav kasvab kiiresti, siis langeb vee hulk elaniku kohta samuti. Väiksemat veemahtu põhjustavd ka ülem-Niilusest lõunas asuvad riigid Sudaan ja Etioopia.

Majanduse mootoriks on Niiluse jõgi ja arheoloogiamälestustel baseeruv turism. Kõige rohkem valuutat toob riigile sisse aga kontroll Suessi kanali üle. Iga kanalit läbiv naftatanker maksab Egiptuse riigile 10 000 dollarit.

Inimõigused.
Pressivabaduselt on Egiptus 143ndal kohal 167st.
2010 kopti (Egiptuse kristlased) jõulude ajal lasti maha vähemalt 6 kopti Naj Hammadi 60 kilomeetri kaugusel Luxorist.
Kodune vägivald naiste suhtes on reegel.
Homoseksualism on Egiptuses tabu.

Egiptus on olnud aastaid Iisraeli-Palestiina kõneluste vahendaja, mis ei tähenda, et juudid oleks teretulnud Egiptuses. Kahte maad eraldab 266 kilomeetri pikkune kivimüür.