Möödunud nädalal Barcelonas toimunud Euroopa homo-, bi- ja transseksuaalide spordi- ja kultuuriüritus “EuroGames 2008” kandis 12. järjekorranumbrit. Seksuaalvähemuste spordimängudel, mis toimusid esimest korda Lõuna-Euroopas, osales enam kui viis tuhat sportlast, kes 25 spordialal jõudu proovisid. Lisaks sportlastele saabus Barcelonasse, just nendele mängudele kaasa elama, umbes 35 000 külalist. Nelja päeva jooksul peetud mängudel selgitati Euroopa parimad geisportlased muu hulgas purjetamises, tõkkejooksus, maadluses, golfis, sünkroonujumises ja võistlustantsus. Skeptikutele teadmiseks – ­EuroGamesi spordialade võistlusreeglid on samad mis näiteks kergejõustiku EMil või jalgpalli MMil. Ka geid mängivad korvpalli FIBA (International Basketball Federation) reeglite järgi.


Mängudel püstitati ka üks ametlik Euroopa rekord, kus naiste 50 meetri liblikstiilis ujumises Suurbritannia esindaja Elisabeth Berlinger ujus uue rekordi ajaga 27,84 sekundit.


Mängude avatseremoonia värvika tantsu- ja laulu-show kroonis Barcelona linnapea Jordi Hereu neljas keeles peetud kõne, milles ta soovis kõigile sportlastele ja kaasaelajatele “Tere tulemast vabaduse linna!”. “Tule lõunasse. Mängi meiega!” egiidi all korraldatud spordimängude, kus ei võistelnud mitte sugugi ainult homo-, bi- ja trans-, vaid ka heteroseksuaalid, eelarve ulatus umbes 1,5 miljoni euroni (ligi 23,5 miljonit krooni), millest suur osa tuli linna kassast. Aasta-­aastalt on gay-turism järjest tähtsamal kohal Barcelona ja Kataloonia turismiäris ja ka linnaisad mõistavad seda – ainuüksi Euro­Games ­2008-le sõitnud välismaalased tõid linna 12 miljonit eurot (ligi 2 miljardit krooni) – ja seda kõigest nelja päevaga.


Eestvedajate sõnul on selliste mängude korraldamine vajalik spordimaailmas valitseva homofoobia ja machokultuuri taltsutamiseks. Euro­Games 2008 peasekretäri Pere Cruellsi sõnul on homofoobsete solvangute kasutamine noorte sportlaste treenerite ja ka kohtunike poolt laialt levinud. “Kui nooruk märkab tõmmet samast soost isiku vastu, siis kahtlemata ei taha ta olla maricón (hisp gei, homoseksuaal) või bollera (lesbi), kuna tema õpetaja, treener või isa on talle tuhandeid kordi öelnud, et homod on kiiksuga, äbarikud või mingi puudega.


Ja nii enda seksuaalset suundumust varjates tekivad noortel psühholoogilised traumad,” sõnas Cruells ajakirjanikele antud pressikonverentsil. EuroGamesi peasekretär usub, et selline ettevõtmine julgustab ka elukutselisi sportlasi kapist välja tulema.


Tänavu Barcelonas peetud seksuaalvähemuste spordi- ja kultuurifestival erines varasematest mängudest tavapärasest arvukamate spordialade ja rohkete osavõtjate poolest. Seekordsel üritusel oli suurt tähelepanu pööratud ka kultuuriprogrammile. Suurimad sportlaste delegatsioonid olid Saksamaalt, Hispaaniast, Hollandist ja Itaaliast, kokku oli tulnud sportlasi 39 riigist. Samuti olid esindatud mõningad ­noore demokraatiaga riigid – teiste seas ka Poola, Ungari ja Läti. Esindamata ei olnud ka Eesti. Tõsi, seda küll vaid pealtvaatajate kujul. Noored, &a uml;sja keskooli lõpetanud näitsikud olid sõitnud Barcelonasse spetsiaalselt selle ürituse pärast.


Omapoolse toetuseavalduse Barcelona EuroGames 2008-le andsid oma osalemisega ka mitmed Hispaania olümpiakoondise liikmed, kes peagi stardivad Pekingi olümpial. “Nagu meil siin Hispaanias öeldakse – geisid on igal pool. Ka spordis,” ütles naljatades mängude avatseremooniat juhtinud näitleja ja telesaatejuht Angel Llacer.