Paljud eestlased ei kujuta väikese Läänemere kaldal ettegi, kui kiiresti võib liikuda tõusuvesi. Ilmselt ei kujutanud seda ette ka need 23 hiinlast, kes mõõna ajal Morecambe’i lahte Liang Reni käsul südakarpe korjama läksid.

Liang Ren istus rahulikult kaldal ja käsutas hiinlased – kes olid kõik alles äsja illegaalselt Inglismaale smugeldatud – karpe korjama. Ta ajas nad kaldast aina kaugemale ja kaugemale, ning nii juhtuski, et korjajad ei jõudnud enam kaldale tagasi, kui tõusuvesi nende ümber ohtlikult kõrgele kerkis.

Morecambe’is hukkunute omastele on väike lohutus, et Liang Ren mõisteti möödunud nädalal 14 aastaks türmi. Nende lähedased tulid Inglismaale otsima uut elu. Mõned neist olid riigist välja smugeldamise eest Ussipea gängile maksnud koguni kuni pool miljonit krooni, aga õnne ja rikkust nad selle eest Inglismaalt ei leidnud.

Liang Ren ei saatnud neid õnnetuid surma mitte isiklikust vaenust, vaid sulaselgest rahaahnusest.

Ussipea gäng tegutseb aga ikka edasi ja uued hiinlased muudkui sõidavad siia. Südakarpide korjamise bisnisel hoiab riiki edaspidi küll silma peal, aga juba on kurjategijad leidnud uued nišid.

Inglismaa ranged immigratsiooniseadused välistavad selle, et mõni neist siin legaalse kõrgepalgalise töökoha leiaks ja nii lähevad need tuhanded õnnetud tööle kas kohalikesse hiina restoranidesse, mida üle Inglismaa leidub kümneid tuhandeid, või sunnitakse nad leiba teenima prostituutidena.

Nii et ei mingit õnne, ei mingit rikkust. Need, kes ei sure külmas vees, virelevad vaesuses või suisa pool-orjuses ja pöörduda ei ole kuhugi. Kuigi immigratsiooniminister Tony McNulty kiitles alles hiljuti, et viimase kahe aasta jooksul toimunud 3000 politseioperatsioonis on kinni nabitud 150 kuritegelikku jõuku, on see vaid köömes, sest uued tulevad üha peale. Kui mitte Hiinast, siis Albaaniast, Bulgaariast, eks-Jugoslaaviast ja nii edasi.

Siseministeeriumi andmete kohaselt on terves Ühendkuningriigis umbes 310 000 kuni
570 000 illegaalset immigranti. Juba nende arvude vahe on rohkem kui 250 000, kuid tegelikult ei tea täpset arvu keegi. Kuidas peaks riik neil silma peal hoidma ja nende inimõiguste eest seisma?

Üks uuring ütleb, et aitaks see, kui kõigile illegaalidele antaks tööluba. See tooks riigikassasse umbes miljardi naelsterlingi jagu makse, samas kui illegaalide kinni püüdmine ja riigist välja saatmine läheks maksma umbes viis korda rohkem.

Aga britid ei taha sellest kuuldagi. Miks mitte? Migrationwatchi nimeline organisatsioon paneb selle vastumeelsuse kergelt sõnadesse: "See on hullumeelne soovitus, anda kolmveerand miljonile inimesele täielik juurdepääs meie heaoluriigile. Me ei näe, kuidas aitaks see kuidagigi raha säästa."

Raha. Lõpuks on see ikkagi raha, mis inimesed külma vette ajab. Küüniline ja kalk tõepoolest.