Veel enne, kui selgus, et Saksas ümberlõikamist keelustavat seadust ei ole, hakkasid siinsed islamiorganisatsioonid usuliste piirangute vastu rahulolematust avaldama, mis võttis üsna varsti rahvusvahelised mõõtmed. Muslimipoistel tuleb see operatsioon 4. ja 12. eluaasta vahel läbi teha, et meeste hulka kuuluda. “Väike lõikus ühele, aga suur mõju usukogudusele” on diskussiooni käigus nimetatud ettevõtmist, mida sugugi alati ei vii läbi meditsiiniharidusega lõikurid. Eriti emotsionaalselt on esinenud ühe poisikese emme, kelle väitel ta kuueaastane poeg “nii ootab, nii ootab oma suurt pidu!”. Sündmust tähistatakse suurejooneliselt, vastne mees on riietatud kui austria husaar ning saab kingiks raha ja kulda. “Kas peame tulevikus lapsi selleks puhuks välismaale viima?”on mõned rahulolematud küsinud.

Sakslased, keda probleem ju ei puuduta, on valdavalt lastekaitsjatega üht meelt, pidades rituaalset lõikust üleliigseks, iganenuks ja keelustamise vääriliseks, kuid tunnevad samas muret riigi mainelanguse pärast välimaa silmis. Seejuures on abiks toetumine juudi kogukonnale, kes esialgselt raevukalt Saksamaa süüdistamiselt igituttava mustri järgi (võrdlus holokaustiga, juudi elulaadi lõpp Saksamaal jne) kiiresti asjalikule toonile üle läks.

Vastsündinud juudi poiss ärgu olgu vanem kui 8 päeva, et tükikest endast jumalale ohverdada. Otse loomulikult tegevat juudiusuline sellega midagi olulist lapse heaks, lastes teda saada koguduse liikmeks, selgitas rabi, lisades: kuni laps pole ise võimeline enda eest otsustama, jääb tema heaolu defineerimine vanemate ülesandeks.

Saksa Bundestag peab pärast suvepuhkust kõiki asjaolusid, nii lapse põhiseadusega garanteeritud heaolu kui kehalist terviklikkust, nii usuvabadust kui vanemate õigusi kasvatamisel arvestades esitama seaduseelnõu, mis tagab probleemi valuvaba meditsiinilise lahenduse.

Rahvaküsitlusel leidis 83%, et ka religioonid käigu ajaga kaasas ning ärgu pidagu iga hinna eest vanadest traditsioonidest kinni, ja ainult 9% arvab usutavade moderniseerimise olevat mittevajaliku. Praegu on peategelaseks poisid, miks ei hõlmata seadusega palju hullemat lõikust läbi tegema pidavaid tüdrukuid?

Värske satiiriajakiri Titanic meenutas mulle noorpõlves nii ihaldatud Burda-moežurnaali, milles iseõmblejale pakuti lõikelehti igale suurusele. Ka Titanicu lisas on lõikelehed ise-ümberlõikajale (mitte segi ajada juurdelõikajaga). Sel moel saaks probleemile lahenduse veel enne sügist!