Reisibüroode pakkumised võtavad esialgu silmade eest kirjuks. Isegi vaid Eesti reisifirmadega piirdudes on valida paarikümne vahendaja ja kümnete kuurortide vahel. Mille järgi siis valida paik esimesteks katsetusteks?

Loogiline tunduks alustada võimalikult kodu lähedalt. Seega: Nuustaku või Kuutsemäe. Ometi ei rutta enamik kogenuid suusatajaid hõikama: eelista eestimaist! Väliskuurortide parema prestiiži taga võib ju kahtlustada reisifirmade promotööd, aga objektiivselt hinna ja kvaliteeti suhet uurides tundub tõepoolest üsna kahtlane Eesti mägedega jändama hakata. Kui mägisõitmisele on võimalik vähegi rohkem aega kulutada, kui vaid üks nädalavahetus, siis tasub sõita vähemalt Lõuna-Soome tuntuimasse suusakeskusesse Himosesse, kus on eri raskusastmetes nõlvu ja 6-kohalise öömajakese saab vähem kui 2000 krooni eest.

Skandinaavia kõige korralikumad suusakeskused on Norras Trysil, Lillehammer, Rootsis Are ja Soomes Levi kuurort.

Lisaks nendele on eestlaste seas kõige popimad sihtpunktid Slovakkia, Austria ja Saksa mäed, paksema rahakotiga suusafännidel ka eriti hea kvaliteediga Šveitsi kuurortid. Kvaliteet tähendab suusamäe puhul pidevalt hooldatud, parima võimaliku profiiliga ning suure valikuvõimalusega nõlvi.

Esimest korda korralikule mäele suundudes ei maksa siiski hakata raha Šveitsi või mõne veel kaugema paiga peale raiskama - mäed on lihtsalt piisavalt kõrged, et vajalikku puusanõksu ei pruugi selgeks saada ja puhkus möödub hoopis kipsis. Ka Austria ja Prantsusmaa kuurortide nõlvad võivad algul jalad nõrgaks võtta.

Üks kogenumaid suusareiside pakkujaid Mainor Meelis soovitab algajaile soojalt alustada Andorra mägedest, kus hinna ja kvaliteedi suhe on soodne ja nõutavad oskused ei ole liiga suured.

"Meil ei ole küll algajad hirmu tundnud," rääkis Mainor Meelise kliendisuhete korraldaja Karmen Heinsalu.

Mainor Meelis annab kõigile oma reisidele kaasa ka suusainstruktori, kes algul juhendab. Enamikes mägedes on võimalik lisatasu eest ka kohalikult õpetajalt nõu saada.

"Parem kui kehva mäe peale, näiteks Otepääle, üldse mitte minna," räägib Heinsalu. Ja meenutab, kuidas mõned varem Slovakkia Tatrates suusatanud kliendid ei taha pärast nendega Andorras käimist enam kunagi Slovakkiasse tagasi, kvaliteedivahel olevat tuntav.

Austrias, Slovakkias, Soomes ja Kaukaasias suusatanud ajakirjanik Paavo Kangur ütles, et Austrias ta algajat mäe tipust alla lükata küll ei söondaks. "Mäe tipp on ikka nii kõrge, et tekib aukartus," räägib ta. Samas on Austrias Kanguri sõnul mõnus sõita, sest mäestikud on suured ja sõitjad laiali hajutatud.

Kaukaasiasse Eestist väga tihti reise ei korraldata. Kui võimalus on, tasub tõsisema huvi ja pikema staažiga suusatajal siiski end sinnakanti libistada, sest kõrguste vahe (kõrgeima tipu ja mäe jalami vahe, st libisemise pikkus) on väga suur ja sõitjaid on hõredamalt kui Kesk-Euroopa menukuurortides. Taas tuleb aga meenutada, et algajal ei pruugi Kaukaasia tippudest alla vihisemine esimene kord sugugi veatult õnnestuda. Grupiga tasuks instruktor kaasa võtta, sest sealkandis ei pruugi neid tellimise peale alati leida.

Tegelikult sõltub tihtipeale suusatamise kvaliteet ikka peamiselt sellest, kui palju ja kui hea lumi parajasti juhtub olema. Ka parimas kuurordis võib juhtuda, et kõrge mäe pealt alla jõudes avastad, et vahepeal on saabunud sula ja suusk kipub mutta kinni jääma. Nii et jälgige ilmateadet, pidage varem suusatanud sõpradega nõu, määrige suusad hästi ära ja head kihutamist!

TUNTUIMATE SUUSAMAADE LÜHIISELOOMUSTUS:

ŠVEITS: Euroopa kalleimad ja parima kvaliteediga suusakuurortid. Väga heal tasemel teenindus, erineva tasemega nõlvadega suured suusakeskused. Lisaks suusatamisele võimalused ka muuks meelelahutuseks.

AUSTRIA: Kõrged mäed, lisaks järematele nõlvadele on ka murdmaarajad, võimalused matkamiseks, uisutamiseks, tennisemänguks.

Tuntud peamiselt maailma kõige ägedama afterski paigana: baarid, restoranid on nii mäe all, tipus kui keskel. Sobib puhkajatele, kellele suhtlemine ja pidutsemine on suusatamise kõrval vähemalt sama tähtsad. Hinnad Euroopa keskmised.

PRANTSUSMAA: Väga hea kuulsusega on Albertville'i taliolümpia mäesuusakeskus Meribel. Prantsusmaal ei ole suusatamine eriti populaarne ja mägedesse sõidavad ainult täielikud fännid. Kallim kui Austria.

SLOVAKKIA: Austria sarnane, aga teenindus veidi kehvema tasemega, samas ka odavam. Meelelahutusvõimalusi on vähem. Võib sattuda ka halva mäehooldusega kuurorti.

SKANDINAAVIA: Eestlasele kohalike mägede kõrval kõige odavam. Leidub väga erineva tasemega ja eri maitsele mõeldud kuurorte. Põhja pool võimalik käia ka suvel suusatamas. Ööbimine tavaliselt mägimajakestes mökides.

OTEPÄÄ: Hinna ja kvaliteedi suhe ei ole päris paigas. Ometi tasub soovitada, kui ei ole aega kuhugi kaugemale minna. Tänu asukoha lähedusele saab ööseks koju tagasi sõita ja öömaja pealt kokku hoida.