Mitte ainult šnitslist
Viini šnitsli varjus ootab Austria pealinna saabunut
rohkelt põnevaid kulinaaria-elamusi. Viini köök on segu nende
paljude rahvaste toitudest, mis omal ajal Austria-Ungari keisririigi
võimu alla sattusid. Leidub tšehhi, ungari, Balkanimaade ja isegi
itaalia mõjusid, sest maailmas viini šnitslina tuntuks saanud roa
eeskuju pärineb Põhja-Itaaliast, kus see on tuntud kui Cotoletta a
la milanese.
Tegu on hästi õhukeseks klopitud ja
enne praadimist jahus-munas-saiapurus veeretatud vasikaliha
lõiguga ning viini šnitsli maitsvus sõltub mitte
üksnes liha enda, vaid ka saiapuru kvaliteedist. Sidrunilõik kuulub
šnitsli juurde kindlalt, kuid kas lisandina on parem võtta
praekartuleid või keedukartuli ning värske kurgi viiludest salatit,
selle üle vaidlevad viinlasedki.
Kus šnitslit Viinis
süüa? Otsida tuleb paiku, mille nimes sisaldub sõna Beisl. See
tähendab väikest lihtsat söögikohta. Viini kõige
vanem söögikoht on 1447. a asutatud Griechenbeisl, mis paikneb
Fleischmarkt 11. Vanalinnas on hea ka Reinthalers Beisl, Dorotheergase 4 ja
samal tänaval asub veel üks tõeline Viini institutsioon,
võileivabaar nimega Trzesniewski, Dorotheengasse 1.
Esimene
omanik avas selle 20. sajandi alguses ja hakkas müüma hästi
pisikesi võileibu, lootes, et siis jõuavad kõik neid osta.
Ostavad siiamaani. Leib on vaid selle firma jaoks küpsetatud, kattesegude
retseptid salastatud. Leivakesed on imemaitsvad ning nende juurde juuakse
heledat firmaõlut.
Šnitsel ja minivõileivad
söödud, võiks proovida üht viinlaste endi poolt väga
kõrgelt hinnatud rooga nimega Tafelspitz. See on veise kintsutüki
kõige maitsvamast osast lõigatud keedetud loomaliha. Liha
keedetakse kaua, nii et ta on pehme kui või. Roog serveeritakse vaskses
kastrulis koos puljongiga... Puljong koos juurköögiviljadega
süüakse kõigepealt, siis järgneb liha, mille juurde
kuuluvad praekartulid, õuna-mädarõikapüree,
hapukoore-murulaugukaste... Tafelspitzi-eine on terve rituaal.
Kus
seda süüa? Parim on restoran Plachutta, Wollzeile 38. On ka filiaale,
kuid Woll-zeile tänavas asub originaal, kauni varjulise aiaga. Eriti hea,
et see paik on kella 11.30-st lahti keskööni – lõunat
võib minna sööma ka hilisemal ajal.
Liharoogadele
järgnevad teadagi magusroad ja nende üldnimeks on Viinis Mehlspeisen
ehk jahutoidud, sest Austria magustoidud põhinevad enamasti jahu
kasutamisel. Kõige tuntumad on ehk struudlid, täidisega
lehetainarullid. Topfenstrudel on kohupiimaga, Apfelstrudel
õuna-rosinaseguga. Tihti käib juurde vahukoor ehk Schlagobers.
Proovida võiks ka legendaarse keiser Franz Josephi lemmikrooga nimega
Kaiserschmarren. Tegu on kuumana serveeritud hästi magusa ja munarikka
tainaga, mis on pannil küpsetades tükkideks hakitud. Selle juurde
käivad hapukas kompott ja palju tuhksuhkrut.
On veel üks
maiuspala, mille õige maitsmine samuti osa Viini
gastronoomia-rituaalist. See on Sacher-Torte ehk Sacheri tort, mida tuleks
muidugi maitsta seal, kus ta 19. sajandil leiutati – nimelt Riigiooperist
üle tee asuva Sacher hotelli kohvikus (ja ei, mitte selle hotelli juurde
kuuluvas restoranis Anna Sacher, ka mitte einelaua tüüpi kohas nimega
Sacher-Eck või veidi peenemas Sacher-Stubes). Sacheri kohvik on see, kus
istutakse punastel samet-toolidel, kristall-lühtrite all ja kujutletakse,
et ollakse ajamasinas keisri-aega naastud... Seal maitseb koogilõik,
mida Viinis pakutakse igal sammul, hoopis teistmoodi.
Viinis
olem
ise juurde käib ka veinijoomine – kõige paremad on
Austria oma veinidest valged, tuntuim viinamarjasort Grüner Veltliner.
Veinitrahterid kannavad nime Heurige, ja neisse jõudmiseks tuleb
kesklinnast natuke kaugemale sõita. Kui äärelinna
Heurige-veinitrahteritesse sõitmiseks aega napib, siis on mitmel pool
linna sees ka vägagi hasti võimalik kohalikke veine proovida. Selle
eest hoolitseb firma Wein & Co. Sellenimelised kohad kujutavad endist
kombinatsiooni hiiglaslikust veinipoest, restoranist ja – mis antud juhul
kõige tähtsam – veinibaarist. Veinibaaris on pidevalt
vahelduvate eripakkumistena saadaval klaasikaupa enam kui tosin veinisorti,
põhiliselt Austria omad. Baarmenile võib öelda, et
soovitakse näiteks tundma õppida Austria valgeid veine, ja kui
mitut sorti. Baarmen, õigemini sommeljee, paneb siis kokku kõige
õigema järjekorra, ning veinide juurde käib veekarahvin.
Väga hea Wein & Co filiaal asub ühel Stephani toomkiriku platsilt
algavas tänavas, Jasomirgottstrasse 3.